Парламентът прие законови промени, свързани с биологичното производство

Парламентът прие законови промени, свързани с биологичното производство

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз. Измененията са свързани с биологичното производство, предаде БТА.
Предвижда се в едногодишен срок Министерството на земеделието, храните и горите да създаде публични електронни регистри на лицата, които извършват дейност по производство, преработване, съхранение и търговия на земеделски продукти и храни, произведени по правилата на биологичното производство, включително подизпълнителите; на лицата, които осъществяват контрол за съответствие на биологичното производство; както и на посевния и посадъчния материал и семената от картофи, произведени по правилата на биологичното производство.
От БСП възразиха, че този срок е твърде дълъг и поискаха да бъде три месеца, но предложението им не беше прието.
Предвижда се министърът на земеделието, храните и горите да определи с наредба условията и реда за търговията от разстояние с биологични продукти, етикетирането и контрола на продуктите, произхождащи от заведенията за обществено хранене.
Въвеждат се текстове, регламентиращи използването на незадължителния термин за качество "планински продукт". Условията и редът за неговото използване и осъществяването на контрол върху неговата употреба също ще бъдат определени в наредба.
От закона отпаднаха разпоредбите, уреждащи производствените квоти и одобряването на рафинерии на вносна сурова тръстикова захар и на производители на изоглюкоза.
По отношение на сектор "Зърно" е предвидено земеделските производители да подават декларациите за произведените количества зърно само веднъж годишно (до 30 септември) за цялото произведено количество зърно.

13.12.2018, 12:02 часа
508 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha