От БНБ обясниха защо пускат нова банкнота от 100 лева

От БНБ обясниха защо пускат нова банкнота от 100 лева Първата, от новата серия банкноти, е столевката. През 2015 година в НС заявихме, че е нужна нова серия от банкноти, която цели усъвършенстване на съществуващи вече защити, тъй като те остаряват. Това е един логически процес. Това заяви подуправителят на БНБ Калин Христов по време на представянето на новата банкнота от 100 лева.
"Следващите три години ще представим и другите банкноти. Започваме със 100 лева, от гледна точка на сигурност", каза още той, предаде репортер на Novini.bg. 
"Преобладаващият цвят на банкнотата е зелен, тонирана е в зелен цвят с лаково покритие. Изображението е на Алеко Константинов, като истинността ѝ може да се провери с инфрачервена светлина. Банкнотата ще има допълнителен знак за незрящи граждани, който се състои от пет дебели и шест тънки линии, разположени под ъгъл на двете къси страни на банкнотата", допълни по темата главният касиер на банката Стефан Цветков.
"Числото 100 е отпечатано с променящо цвета си мастило с динамичен шахматен ефект, което при промяна на ъгъла на наблюдение се променя от смарагдовозелено към сапфиреносиньо", разкри Цветков.
"Старата емисия ще остане в обръщение, заедно с новата банкнота. Няма да има замяна, моделът е същия като с другите банкноти. Банкнотата ще бъде в обращение от 28 декември 2018 гдоина", завърши Калин Христов.
14.12.2018, 12:51 часа
1687 1
Коментари

Поясненине

16.12.2018, 12:57 часа
От БНБ не искаха да пояснят, че пускат новата банконота, за да попревъртят клеясалите чекръци за печатане на столевки.Че идат коледните божествени премийки от по 10000 левчета от новите столевки на "народните" пазители.Ха - честито.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha