Кабинетът стартира газов хъб "Балкан"

Кабинетът стартира газов хъб "Балкан" На 21 декември правителството обявява обществена поръчка за изграждането на газов хъб "Балкан", обяви на брифинг в кулоарите на Народното събрание министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
Паралелно с това се стартира и третата фаза на пазарния тест, която ще продължи до 31 януари.
„До края на годината дъщерната компания, собственост на „Булгартрансгаз“, която ще бъде оператор и ще се занимава с тази дейност, ще бъде факт“, обяви тя. „Предстои другата седмица да бъде подписан Меморандум за сътрудничество с „Централен европейски газов хъб“. Това е компанията, която оперира борсите за търговия с природен газ в Австрия и Чехия“, каза Петкова.
„Булгартрансгаз“ ще придобие 20% от акциите в компанията, която ще реализира проекта за LNG терминала на Александруполис", заяви министърът на икономиката. „Предприети са необходимите действия, от „Булгартрансгаз“ влязоха в преговори с колегите от „Газтрейд“, обясни тя.  „Булгартрансгаз“ ще бъде операторът на този изключително важен проект за диверсификацията на източниците за доставка на природен газ, не само за България, но и за целия регион“, заяви Теменужка Петкова. „Булгартрансгаз“ участва и в първата необвързваща фаза на непазарния тест, която компанията „Газтрейд“ обяви за този проект. Това е ясен знак за нашите намерения и за приоритетите ни“, каза още енергийният министър.

 
14.12.2018, 12:56 часа
920 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha