Сигналите до Спешна помощ по празниците: От полет с чадър до битови конфликти

Сигналите до Спешна помощ по празниците: От полет с чадър до битови конфликти

Поради спецификата на празнуване на нашия народ празничните смени са много по-натоварени от регулярните, а сигналите до Спешна помощ обикновено са два пъти повече. Тези дежурства при нас са очаквани с голяма доза притеснение. Това каза пред БНР доктор Делян Георгиев, началник смяна в "Спешна помощ" – София.
Той разказа, че под въздействие на алкохол хората правят немислими неща като например да скочат от прозореца с чадър, за да видят дали ще се приземят меко. Има и много битови конфликти.
"Ние сме свикнали да работим на график, за който няма значение дали е празник, или е делник. Разбира се, като всички български граждани си честитим празника помежду си по радиостанцията, но за трапези няма време. Екипите нямат време за никаква почивка. Постоянно се пътува от адрес на адрес, от случай на случай, в една непрестанна борба с болестите, с травмата, със смъртта. Това е една постоянна надпревара, която не знае нито празник, нито делник. Лекарите като едни борци за живота не могат да почиват. Битката е вечна и ние вечно участваме в нея, без значение дали е празник. Най-великото усещане, което един лекар може да изпита, е когато победиш – победиш смъртта, помогнеш на някой. Само ние си знаем какво ни коства това, но в същото време няма как да не изпиташ вътрешно удовлетворение и радост, защото, в крайна сметка, това е нашата цел", обясни д-р Георгиев.
Недостигът на кадри е в цялата система, но се усеща най-силно в спешните звена, сподели още специалистът.
"Не само в София, но при нас е особено ярко изразен този недостиг поради мащабите на града. Има изчисления на Световната здравна организация колко екипа се полагат според броя на население за дадена територия. За София това изчисление е, че на смяна трябва да работят 60 екипа. А екипите само за града варират между 15-20, максимум. Смъртта на пациентите е ежедневие. Отделно ходим при хората в тяхната работна среда – на улицата, в полето, във фабриката. Нямаш удобствата на кабинета и на болничното заведение. Нашите лекари се сблъскват с всичко".
Според Георгиев държавата би трябвало да промени стратегията си по отношение на завършващите лекари и спешна помощ. В Турция например всички студенти, които завършват медицина, трябва да работят в спешна помощ 2 години, за да могат да имат право да практикуват професията.
"Това е една страхотна школа, която турските лекари получават допълнително", каза той и обясни, че работата в "Спешна помощ" спомага за придобиване на широка медицинска култура поради разнообразието на третираните случаи.

25.12.2018, 16:20 часа
941 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha