Гласуваме за европарламента насред дългия празничен майски уикенд

Гласуваме за европарламента насред дългия празничен майски уикенд В последния ден от дългия празничен майски уикенд - 24 - 26 май са изборите за Европейски парламент през 2019-та година. Всички членове на ЕС гласуватн за своите депутати в седмицата - 20-26 май, но у нас вотът ще е традиционно в неделя.
Това притеснява партиите, които смятат, че активността за вота няма да е голяма. По традиция българите нямат голям интерес към гласуването за Европарламент, а сега то съвпада и с празничните дни. В края на май много наши сънародници пътуват в страната и чужбина.
Точно през пет месеца ще са двата вота догодина. След този за Европейски парламент, следва местния вот. Макар датата да не е уточнена официално, активно се говори за последната неделя на октомври - или 27-ми. Така вторият тур ще е  на 3 ноември.
Според сроковете в действащия изборен кодекс президентът Румен Радев трябва да издаде указ и да назначи нов състав на ЦИК най-късно до края на март. Всяка партия в НС и ЕП има право да излъчи свои представители.
28.12.2018, 14:05 часа
1176 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha