Българка е обвинена за банкова измама за 2 млрд. долара, довела до фалит Мозамбик

Българка е обвинена за банкова измама за 2 млрд. долара, довела до фалит Мозамбик Българката Детелина Събева е сред тримата обвинени от федерален съд в САЩ за кредитна измама в особено големи размери. Заедно с Андрю Пиърс и Сурджан Сингх - двама нейни бивши колеги от банка "Креди сюис" (Credit Suisse), Мануел Чанг - бивш финансов министър на Мозамбик и ливанеца Жан Бустани от фирма в Абу Даби тя е заподозряна в участие в схема за измама в размер на близо 2 млрд. долара.
От цялата операция в периода 2011-2016 г. те са присвоили за подкупване на официални лица и за себе си поне 200 млн. долара, съобщава "Дневник".
Събева, която е представена като бивш вицепрезидент на поделението на Credit Suisse за глобални инвестиции, е била арестувана в Лондон в четвъртък заедно с Пиърс и Сингх. След това 37-годишната българка е пусната от съда под гаранция, докато е в ход процедура за екстрадирането на тримата в САЩ.
Мануел Чанг е задържан в събота в Йоханесбург при опит да отпътува с полет за Дубай. Бустани е арестуван в сряда на международното летище "Кенеди" в Ню Йорк.
Подробности за делата им са описани в обвинението по делото "САЩ срещу Бустани" (U.S. v. Boustani, 18-cr-681), повдигнато във федерален съд в Бруклин. Никой от адвокатите на петимата не коментира за медиите, а говорителка на Credit Suisse казва, че "обвинението показва, че бившите служители са саботирали правилата на банката за вътрешен контрол, действали са за лична облага и са прикривали тази си дейност от банката". Credit Suisse не е обвинена и обещава изцяло да сътрудничи на разследването.
САЩ искат екстрадиране на бившите банкери по 4 обвинения: заговор за пране на пари, заговор за нарушаване на американския закон срещу корупционни практики в чужбина, заговор за измама с ценн икнижа и измама на инвеститори.
Схемата е подготвяна още през 2011 г. и започва през 2013 г. със сделка между Мозамбик - една от бедните страни в света - за заем от международни инвеститор с цел разработване на морски проекти, включително за преработка на риба тон и брегова защита.
Получатели са държавните дружества Ematum и ProIndicus, както и държавният фонд Mozambique Asset Management. "Файненшъл таймс" допълва, че това се случва докато Мануел Чанг е финансов министър и посред обещания за допускане на инвестори до офшорни газови полета на Мозамбик.
Размерът на заемите, обаче, е частично скрит от Международния валутен фонд и чуждестранните донори на Мозамбик. Заемите са за държавни предприятия и гарантирани от държавата. Когато проектите рухват към края на 2015 г и началото на 2016 г., в Мозамбик избухва остра финансова криза. МВФ научава за скандала през 2016 г. и спира финансовата помощ. Последва рязко забавяне на една от най-бързо развивалите се дотогава африкански икономики и замразяване на инвестициите в добив на природен газ.
Събева е била в продължение на над 3 години в ръководството и на вече закритата лондонска консултантска компания Discovery Capital Limited заедно с новозеландеца Андрю Пиърс и германеца Доминик Шултенс.
04.01.2019, 14:01 часа
1028 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha