Румен Петков: Властта няма да падне, преди да избере нов главен прокурор

Румен Петков: Властта няма да падне, преди да избере нов главен прокурор "Това мнозинство ще даде всичко от себе си, включително ако се налага и жертви в жива сила, за да се избере главен прокурор и след това да се отиде към избори", заяви по време на пресконференция председателят на АБВ Румен Петков.
„Считам, че управляващото мнозинство в този парламент ще направи всичко възможно да задържи положението, независимо от вътрешните сблъсъци, до избора на нов Главен прокурор", добави той.
От АБВ настояват за отмяна на процедурата по закупуване на нов боен самолет за България, за принципен мораториум върху този тип въоръжение и модернизация на съществуващите ни мощности във военновъздушните ни сили. 
"Трябва да се предприемат незабавни мерки за това тези предвидени близо 2 милиарда лева за нов самолет да бъдат инвестирани в отрасли с високи технологии, в образованието, както и за финансирането на мерки за преодоляване на демографската катастрофа. Част от тези средства следва да бъдат разпределени за насърчаване на раждаемостта", каза още Румен Петков.
По думите му в докладът на министъра на отбраната са посочени редица несъответствия по отношение на процедурите за закупуване на нов боен самолет, който подкрепят тезата, че в настоящия момент този избор не е правилен за България.
„В този документ министърът на отбраната е написал, че със заповед на министър-председателя задачата е възложена на политико-военна група, т.е. няма експерти. Казва се още, че няма информация, че процедурата която ни се предлага не отговаря на правилата заложени от НС, не отговаря и на правилата на Министерството на отбраната, говори се и за още редица нередности. И ако този доклад мине през парламента, то тогава трябва да се искат точно толкова сваляния на имунитети, за действия в разрез с Конституцията, колкото е броят на подкрепилите този документ“, заяви Румен Петков.
Той реторично попита "какво ще пазим с осем самолета? От терористи ли ще се пазим? От набезите на рибари ли ще се пазим?"
"Ако ние не вдигнем във въздуха поне 80-100 от сега съществуващите ни хеликоптери, самолети, включително и транспортни такива, няма смисъл. Тук трябва да бъде насочен основния ресурс и тази теза е звучала доста пъти във времето", добави Петков.
08.01.2019, 15:46 часа
1333 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha