Животновъди готвят протест заради продължаващата карантина над фермите

Животновъди готвят протест заради продължаващата карантина над фермите Напрежение и заплахи за протест назряват сред стопаните на избитите през лятото животни заради съмнение за чума. Седми месец продължава наложената карантина, която не им позволява да гледат отново овце и кози. Междувременно фермерите подготвят протест в София.
След повече от 30 години гледане на овце семейството на Костадин Пулев е в безизходица от принудителната карантина. Всичките им над 200 животни са били умъртвени.Семейството е продало жилището си в Ямбол, за да може да развива животновъдство. Обезщетението от държавата би трябвало да стигне, за да се възстанови стадото, но само ако забраната не бъде удължена.
„Ако продължат забраната, ние почваме да ги ползваме. Други доходи нямаме", каза Костадин Пулев. Съседите на Пулеви са вложили обезщетенията в крави. В част от кошарите обаче вместо овце, има гълъби. В съседното село Воден стопани се тревожат, че техниката за доене на овце ще се амортизира. 
„Това което беше, БАБХ го приемат за пропуснати ползи, а за нас за в бъдеще ще е загуба, защото аз следващите няколко години няма да имам продукция", оплака се животновъдът Йордан Трифонов.

 
09.01.2019, 16:51 часа
598 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha