Трагедия! Двамата загинали сноубордисти оставят сираци

Трагедия! Двамата загинали сноубордисти оставят сираци Петър Геровски и Димитър Дженков са двамата сноубордисти, които загинаха вчера, след като бяха пометени от голямата лавина, паднала в района на Бъндеришки улеи над Банско. Това предаде "Телеграф".
"Извадихме и второто затрупано тяло. Първоначално се появиха съмнения, че вторият загинал е момиче, но, когато го извадихме, се оказа млад мъж", заяви Румен Баряков, ръководител на ПСС - отряд Банско. Той добави, че двамата не са имали никакъв шанс при спускането си, те са подсекли лавината и тя бързо ги е настигнала и затрупала. И двамата загинали миналата година са станали бащи.
Петър е 84-ти, а Димитър 85-ти набор. Следващата седмица са щели да имат рождени дни и да станат на съответно 35 и 35 години. И двамата били с модерно оборудване, имали са противолавинни раници тип "ербег", но те не им помогнали, понеже снежната маса ги е влачила близо 800 м, разказват спасители. Телата им били открити с множество разкъсвания в гориста местност.
"Карали са извън обозначената писта, мястото е точно срещу хижа "Бъндерица" по един от улеите по връх Тодорка. Жалко за двамата млади мъже, доколкото разбрах, са спортисти и са от София. В последните дни наваля много сняг, а това е идеална предпоставка за предизвикване на лавини", допълни Баряков.
За кой ли път планинските спасители призовават любителите на екстремните спускания - скиори и сноубордисти, да не предизвикват съдбата си. Малко преди обед Румен Баряков разказа как преди ден три часа са издирвали и спасили друг сноубордист, който също карал извън маркираната писта. След обилния снеговалеж от последните дни в момента лавинната опасност в планините е значителна.
12.01.2019, 12:02 часа
1410 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha