Плач след секс – какви са причините да се появи

Плач след секс – какви са причините да се появи Сексът е преживяване, което се отразява различно на всеки. Хората и техните потребности, психика и емоционалност са индивидуални, откъдето произтичат и различните усещания, мисли и чувства, които се пораждат по време на секс и след оргазъм.
Немалко жени избухват в сълзи след като свършат. Феноменът се наблюдава и при мъже. Така че, ако ви се е случвало, не сте сами. Състоянието се нарича посткоитална дисфория и има своите медицински обяснения, въпреки че не води до нищо сериозно и не трябва да се чувствате като страдащ или болен от нещо човек.
В такъв момент човек не изпитва никаква болка или страдание, тъга или загуба, които да причинят изблик на неудържим плач. Просто това е начин на емоционално освобождаване. Обикновено се случва при много чувствителни хора, които приемат секса като душевно разголване, свръхинтимен акт.
Според сексолога Каит Скалиси, споделящ мнението си пред prevention.com, много изследвания показват, че почти половината от взелите участие в проучването жени са плакали по време на секс, както и 40% от мъжете.
Никой не знае със сигурност какви са причините. Сигурно е едно – тя не е само една.
Съществуват няколко теории. Едната, която звучи убедително е, че по време на секс някои хора получават по-силен прилив на окситоцин от други, което поражда неконтролируеми емоции, завършващи с експлозия от сълзи.
Някои хора се чувстват уязвими след секс. Интимността предизвиква у тях много силни чувства, които не могат да бъдат скрити.
Едно скорошно проучване, публикувано в eprints.qut.edu.au и проведено върху 1800 жени открива връзка между плача след секс и следродилната депресия. Учените си обясняват тази корелация с крехкостта на психиката след поява на бебе и отговорностите, свързани с него. В такива моменти жените са неколкократно по-чувствителни и е възможно да се появи плач след секс.
Ако сте започнали да изпитвате подобни драматични епизоди след полов контакт, не се притеснявайте и не се самонаказвайте с въздържание от срам.
Специалистите смятат, че разговорите с партньора, приятелите или психолози помагат за преодоляването на тези неприятни моменти. Никой не иска да изпада в такава ситуация, най-вече заради неудобството, което плачът в тази ситуация причинява.
Ако сълзите са причинени от проблеми във връзката, това също е задължителен повод за обсъждане с партньора.
13.01.2019, 10:00 часа
1262 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha