Истанбулската конвенция вкарана в платформата на БСП за евровота в последния момент

Истанбулската конвенция вкарана в платформата на БСП за евровота в последния момент Бъдещите евродепутати на БСП ще отстояват позиции против Истанбулската конвенция и Пакта за миграцията на ООН. Това е записано в последния момент в платформата на партията за евроизборите, която червеният пленум трябва да приеме днес.
В първоначалния проект, обсъден от предизборния щаб в понеделник, БСП се обявяваше против Пакта на ООН, но за Истанбулската конвенция нямаше нито дума. Това бе разтълкувано от социалисти като знак, че президентът на ПЕС Сергей Станишев със сигурност влиза в евролистата, защото именно конвенцията стана причина за тежкия разрив между него и соцлидерката Корнелия Нинова. След заседанието на Изпълнителното бюро късно в четвъртък обаче в платформата е вкаран изцяло нов раздел, с който се описват задълженията на бъдещите червени евродепутати да отстояват както общите политики на левицата, така и националните приоритети, сред които са посочени именно Истанбулската конвенция и Пакта на ООН.
В дописания нов раздел е записано:
„В резултат на Европейските избори БСП ще изпрати в ЕП своите представители, които заедно със социалистите, социалдемократите и другите представители на левицата от европейските държави ще отстояват общите, но също така и националните приоритети: за равенството като универсална ценност на левицата ? равенство на гражданите, равнопоставеност на държавите членки при реализацията на общите европейски политики; против приемането на пакета „Макрон“, предвиждащ регламенти в областите на трудовия пазар, финансите, инвестициите и търговията, които фаворизират едни държави-членки за сметка на други; за приемане без допълнителни условия в Шенгенското пространство, против продължаващото прилагане на Механизма за сътрудничество и оценка ? израз на политиката на „двойните стандарти“; за равноправно участие в общата енергийна политика на ЕС чрез изграждане на нови собствени ядрени мощности и развитие на транзитната газопреносна мрежа на територията на България; против Истанбулската конвенция, чиито текстове, противоречат на Българската конституция според Решение на КС; за обща миграционна политика, съобразена с интересите и изискванията на държавите членки, а не въпреки тях, против Пакта на ООН за бежанците; за продължаващата интеграция в ЕС на Западните Балкани, при решаване в рамките на преговорния процес на въпросите от значим национален интерес, а именно, за българското историческо и културно наследство на територията на държавите кандидатки, както и правата на българските малцинствени общности; подкрепяме създаването на европейска прокуратура и призоваваме всички страни-членки да се включат в инициативата; подкрепяме последователно отмяната на санкциите, наложени от ЕС на Руската федерация.“
Очаква се вкарването на двете изисквания за Истанбулската конвенция и Пакта на ООН, насочени пряко срещу Станишев, да бъде основна тема на дебатите и днес, и на червения конгрес на 26 януари в зала 3 на НДК, който трябва окончателно да приеме платформата.
От „Позитано“ 20 разкриват, че Нинова не иска президента на ПЕС в евролистата, но номинациите ще се правят от структурите по места и ще започнат след конгреса. Окончателната дума кой ще влезе в евролистата обаче ще има Националният съвет.
Пленумът днес ще изслуша и отчета на Станишев за работата на червените евродепутати, ще одобри и проекта на БСП за „Визия за България“. На конгреса ще бъдат сформирани комисии и за визията, и за европлатформата. Начело на тази за визията застава лично Корнелия Нинова, а за платформата ще отговаря Валери Жаблянов.
12.01.2019, 14:13 часа
1287 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha