Пазете се! Грипът пълзи към Врачанско, засякоха и болен от вирусен менингит

Пазете се! Грипът пълзи към Врачанско, засякоха и болен от вирусен менингит Двойно повече са заболелите от грип и остри респираторни заболявания през миналата седмица, сравнено с първата седмица от новата година, научи агенция BulNews.
За периода 7 до 11 януари на територията на област Враца са регистрирани 77 случая на заболели от остри респираторни заболявания и грип, като в началото на годината болните бяха едва 37 на 10 000 човека. Цифрите обаче все още са доста далеч от обезпокоителните, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.
За миналата седмица са регистрирани и 14 случая на други заразни заболявания. Трима врачани са лепнали варицела, шестима са с ротавирус, а двама страдат от хепатит А. Установени са и по един заболял от ентероколит, скарлатина и вирусен менингит.
Припомняме, че вирусния менингит е възпаление на мозъчната обвивка. Заразяването става по въздушно-капков път. Причинителите на вирусните менингити могат да бъдат ентеровируси, грипни вируси, вируси, причиняващи херпесни инфекции, морбили, варицела, заушка и други. Заболяванията в повечето случаи протичат с тежка клинична симптоматика, главоболие, температура, отпадналост и други. При неправилно лечение заболяването може да бъде много опасно и дори с летален край.
 
15.01.2019, 08:20 часа
4473 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha