Грипна епидемия вече е обявена в четири области в страната

Грипна епидемия вече е обявена в четири области в страната Във връзка с динамичната епидемична обстановка в област Силистра и предвид трайния ръст в заболеваемостта от ОРЗ и грип, от днес РЗИ – Силистра обявява грипна епидемия на територията на областта, съобщиха от здравното министерство. По-рано грипна епидемия бе обявена и в Бургас, Стара Загора и Шумен.
Във връзка с динамичната епидемична обстановка и в четирите области се въвеждат определени мерки за овладяване на заболяемостта. Забраняват се детските и женските консултации, свижданията в болниците, както и провеждането на профилактични имунизации. 
Мерките се въвеждат, след като бе отчетено рязко повишение на броя заболели от остри респираторни заболявания и резултатите от изследванията потвърдиха наличие на грипен щам А H1N1. Най-уязвими от вируса са децата и възрастните.
Препоръките тук са ограничаване на социалните контакти и избягване на събирането на много хора в затворени пространства. Болните с висока температура и признаци на грип да не провеждат самолечение, съветват специалисти. 
И тази година очакванията са пикът на сезонния грип да бъде отчетен в края на януари.
В сряда се очаква да бъде обявена грипна епидемия още в Русе и Варна.
15.01.2019, 14:51 часа
444 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha