Отмъкнаха Микеланджело от църква в Белгия

Отмъкнаха Микеланджело от църква в Белгия Картината от 16 в. "Светото семейство", за която се предполага, че е рисувана от Микеланджело Буонароти, изчезна от църква във фламандския град Зеле, на около 60 км от Брюксел, съобщи в. "Гардиън".
Според данни на Интерпол, картината е изчезнала на 11 януари между 5.00 и 6.00 ч. сутринта. Платното е с размери 145 на 99 см и заедно с рамката картината тежи около 100 кг. Липсата е забелязана от две посетителки в църквата, дошли да поднесат цветя пред олтара, а местният пастор Ян Ван Рамдонк се е обадил в полицията.
Произведението е изчезнало ден преди планираното посещение на експерт в областта на изкуството - Мария Форчелино, която да определи дали наистина то принадлежи на бележития майстор. На картината са изобразени Св. Йосиф, Богородица, спящият Младенец и Йоан Кръстител като дете. Тя е дарена на църквата преди 16 години от бивш белгийски сенатор Етиен Корман.
"Жена, живееща наблизо е видяла младеж на около 20 години, който обикалял около църквата в четвъртък в пет сутринта, който избягал след като тя запалила лампата в дома си," каза Ван Рамдонк.
"Не съм говорил за предположенията си относно картината в църквата. Чаках мнението на експертите и ако те потвърдяха, че авторът е Микеланджело, щях да подобря мерките за сигурност на храма. Споделих само с някои роднини, приятели и с църковния съвет. Това са 20 души, а никога не съм го споменавал публично", поясни той. Освен това, Ван Рамдонк е писал на няколко музея, но не е получил отговор.
"Това е красива картина, просто се надявам, че ще можем да си я върнем,"каза Ван Рамдонк.
16.01.2019, 12:28 часа
763 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha