Германия забранява иранска авиокомпания заради шпионаж и тероризъм

Германия забранява иранска авиокомпания заради шпионаж и тероризъм

Берлин е отнел разрешителното на иранската авиокомпания Mahan Air да работи в Германия. Това е разкрил високопоставен германски правителствен източник пред "Ройтерс", като причина за това е изтъкнал както опасения заради безопасността на самолетите на авиокомпанията, така и подозрения, че тя се използва за военни цели.
Германското правителство подозира, че иранската авиокомпания, която е в списъка със санкции на САЩ от 2011 г. насам, се използва за военни цели от Революционната гвардия на Иран, както и за терористични дейности.
Няколко страни от Европейския съюз обвиняват Иран в провеждането на шпионски операции или планиране на нападения на Стария континент. Правителственият източник уточнил, че тези действия на германските власти не представляват общи санкции срещу Иран.
Mahan Air, която е вторият по големина ирански авиопревозвач след Iran Air, извършва четири полета седмично между Техеран и германските градове Дюселдорф и Мюнхен.
По-рано този месец ЕС наложи санкции срещу иранските служби за сигурност и двама от техните ръководители, обвинени в участие в серия от убийства и планирани нападения срещу критици на Техеран в Холандия, Дания и Франция.
Мерките на Брюксел включват замразяване на средства и финансови активи, принадлежащи на Министерството на разузнаването на Иран и отделни официални лица, но не са насочени към компании.
В противовес на това Mahan Air бяха вкарани в черния списък на САЩ през 2011 г., както Вашингтон заяви, защото авиопревозвачът осигурява техническа и материална подкрепа за елитните части на Революционната гвардия на Иран.
Министерството на финансите на САЩ заплаши със санкции срещу страни и компании, които работят с Mahan Air.

21.01.2019, 13:08 часа
504 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha