Ученици пресъздадоха по забавен начин Бабинден

Ученици пресъздадоха по забавен начин Бабинден Нов, хумористичен прочит на традицията за Бабинден представиха ученици от ПГ „Алеко Константинов“ по време на тържеството за отбелязване на празника в АК „Калето“. Саркастичният диалог между снаха и свекърва развесели присъстващите, някои от които вече са били и в двете роли в живота. Учениците бяха подготвили възстановката с автентични за времето си предмети – синия, менче, трикраки столчета и хубави носии.
Организатори на събитието са община Мездра, АК „Калето“, а идеята е на II б клас от ОУ „Христо Ботев“ с класен ръководител Христинка Иванова. Цялостната програма е част от инициативата „Български народни традиции и занаяти“ за възраждане на родовата памет. Извънкласната работа, прераснала в съвместен проект „Приятели на АК „Калето““, включва различни практики от традициите и бита на българите и ще има ежемесечни изяви.  
Кметът инж. Генади Събков похвали децата за интереса им към традициите им връчи грамота като учредители на проекта.
Малките ученици бяха подготвили стихчета, посветени на бабата, а момичетата носеха кукли, които после повиваха като бебета.
Краеведът Милка Пухалска разказа за традицията на Бабинден и поясни символиката на белите пелени и повоя. Тя показа на малките люлката /цедило/, в която майките са носели бебетата.
Главният експерт „Култура и художествена галерия“ в общината Светла Дамяновска разказа за багрянородните деца, „родени в пурпур“ през управлението на баща си, което по рождение им дава законни права на престолонаследници. Те са повивани в атлазена червена пелена.
Учениците от ПГ „Алеко Константинов“ показаха, че освен добри актьори са и добри кулинари. Те бяха подготвили празнична трапеза от печено пиле, питка, сладка и солена баница, защото празник без софра, наздравица и вито хоро, не е празник.
22.01.2019, 11:55 часа
914 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha