Над 50 000 души с трайни увреждания са подали заявления за новата месечна помощ

Над 50 000 души с трайни увреждания са подали заявления за новата месечна помощ Над 50 000 пълнолетни лица с трайни увреждания, които до момента не са получавали интеграционни добавки по стария закон, са подали вече заявления за новата месечна помощ. Тя заменя добавките и е с по-висок размер.
Агенцията за социално подпомагане ще започне да изплаща от 12-и февруари парите за януари. Заявления за новата помощ не трябва да подават хората, които до момента са взимали интеграционни добавки, напомниха от социалното министерство.
През този месец Агенцията за социално подпомагане все още плаща за последно интеграционните добавки за декември. От февруари започват плащанията по новия закон. Те са в по-висок размер и за повече хора. Право имат всички пълнолетни с трайни увреждания с процент от ТЕЛК решение над 50 на сто, което разширява и обхвата на хората.
Социалният министър Бисер Петков обясни, че законът не позволява още през януари да се платят парите за текущия месец. Това ще стане през февруари: "Ако се възприеме да започне да се плаща месец за месец, това означава, че през месец януари трябва да се плати два пъти за едно и също, защото месечната финансова подкрепа замества добавките месечни за социална интеграция. Тоест минавайки месец за месец плащания, говоря хипетотечино, ще имаме 13 плащания", предаде БНР.
Новият закон регламентира, че ако сборът от старите интеграционни добавки и четвъртинката инвалидна пенсия, която от НОИ премине към АСП, са в по-висок размер от определената нова помощ, то благоприятният размер ще се запази и за в бъдеще и няма да има ощетени. Министърът заяви, че всички общини са сключили договори, за да продължи предоставянето на услугите "личен-" и "социален асистент" и "домашен помощник" и прекъсване не трябва да има.
22.01.2019, 12:11 часа
815 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha