Русия се отказва от долара и преминава към Bitcoin?

Русия се отказва от долара и преминава към Bitcoin? Русия сериозно обмисля да замени американския долар с Bitcoin като резервна валута в опит да ограничи влиянието на наложените от САЩ санкции върху икономиката й, съобщава списание Fortune.
В началото на месеца новинарският сайт за криптовалути Micky цитира руски икономист, близък до руското правителство, който твърди, че американските санкции принуждават Русия и някои олигарси "да се отърват от американски активи и долари и да инвестират изключително много" в Bitcoin.
Според Владислав Гинко, икономист от Руска президентска академия за национално стопанство и публична администрация, страната трябва да разнообрази валутните си резерви, а преходът от долари към криптовалутата може да започне съвсем скоро.
"Централната банка на Русия има 466 млрд. долара резерви и трябва да ги диверсифицира в случай, че има ограничени възможности за това (в бъдеще)", посочва Гинко.
Първата вълна на значителни инвестиции на руското правителство в Bitcoin може да е на стойност 10 млрд. долари и да стане факт съвсем скоро. Икономистът предвижда, че Кремъл ще започне да диверсифицира резервите си с Bitcoin през февруари, щом Конгресът на САЩ ще въведе нови санкции срещу Москва.
"Вярвам, че идва (времето), когато когато други страни ще започнат да правят това, а Русия има брилянтен шанс да инвестира в тежко подценения Bitcoin", твърди Гинко.
Конгресът наложи санкции на Русия след разкритията на американските разузнавателни агенции, че Москва се намесила в президентските избори през 2016 г. и отново след отравянето на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал. В момента САЩ подготвят нова вълна от ограничения срещу руската икономика.
Руският президент Владимир Путин изрази интерес към Bitcoin, като заяви през миналото лято, че криптовалутата "има своето място в света". Според британския Telegraph прехвърлянето на долари в Bitcoin може да се използва междинна криптовалута, вероятно издаванa от руска банка, преди Русия да може да купи Bitcoin чрез някоя криптоборса.
Изготвянето на законодателна рамка за търговията с криптовалути е основен приоритет в дневния ред на руските депутати за 2019 г. Русия смята да се насочи към развитието на цифровата икономика, оставяйки скептицизма към виртуалните валути в миналото.
Сайтът за криптовалути Mickey съобщава за "голямо и необичайно увеличение" на извънборсовите покупки на Bitcoin от руски граждани, което показва допълнителен интерес към витуалната валута в Русия.
От началото на 2018 г. най-голямата руска търсачка Yandex също удари едно рамо на Bitcoin, давайки възможност на потребителите си директно да проверяват актуалния обменен курс на криптовалутата към долари, евро и британски паундове.
Bitcoin в момента се търгува около 3500 долара, но при инвестиции в него от голяма икономика като руската, със сигурност цената му ще се повиши.
22.01.2019, 14:54 часа
1117 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha