Община Монтана дава 3500 лева за старт на бизнес на млади семейства

Община Монтана дава 3500 лева за старт на бизнес на млади семейства

Община Монтана дава до 3500 лева за старт на бизнес на млади семейства и стипендии за студенти по педагогика и медицина при условие, че се върнат след завършването си на работа. Това съобщи кметът Златко Живков по време на разискването на проектобюджет 2019.
Във връзка с демографската криза кметската управа ще отпуска по 200 лева за новородено бебе съгласно наредба. Предвидени са 30 000 лева. Изискванията са родителите да имат постоянен адрес, да са със средно образование и да нямат дългове към общинската хазна. Продължава програмата Ин Витро със заделени 30 000 лева, от която досега са се възползвали 14 семейства.
Проектобюджетът на община Монтана бе обсъден с общинските съветници със стартова рамка от 43 милиона и 700 хиляди лева приходи и разходи. Това е най-големият бюджет през последните 20 години и за пръв път ще бъде внесен през януари за приемане от Общинския съвет, уточни кметът Златко Живков. Заседанието, на което ще се гласува предложението е насрочено за 24 януари. Проектът бе представен пред всичките второстепенни разпоредители на общината в сферите на образованието, здравеопазването, културата, спорта, социалните и комунални дейности.
Още близо 11 милиона лева се предвижда да бъдат усвоени през годината чрез проекти, финансирани по оперативни програми на Европейския съюз. Най-големите от тях са свързани с подобряването на околната среда. През 2019 ще започне изграждане на компостираща инсталация. Инвестицията е за 4 милиона 765 хиляди лева. Други два проекта са насочени към подобряване на качеството на атмосферния въздух като по тях се очаква пряко финансиране на домакинствата за преминаване на екологични източници на отопление.
Общината ще изпълнява още проекти по Швейцарската програма за сътрудничество и по евро програмите „Добро управление”, „Развитие на човешките ресурси”, Храни и материално подпомагане”, „Региони в растеж” и „Трансгранично сътрудничество”. Чрез тях ще се финансират различни дейности в социалната и културната сфера, както и за интеграцията на ромите.
Кметовете на кметства ще получат 30 % от приходите от продажба или отдаване под наем на имоти в рамките на селата, които управляват.
И през 2019-та общината ще поеме издръжката на клуба на пенсионера и на храм „Свети свети Кирил и Методий”. Към тях е добавена и издръжка за новия храм ”Свети Дух”, който официално трябва да бъде открит на празника на града. Планирани са средства за жители на Монтана над 70 годишна възраст за пътуване с градски обществен транспорт, както и за отпускане на еднократна помощ до 400 лева за хора с тежко материално положение и неотложни разходи.
Трите списъка за капиталови разходи, финансирани от различни източници, за закупуване на дълготрайни активи, програмни продукти, основни ремонти и обекти за изграждане са на обща стойност 4 милиона и 25 хиляди лева.
В тях влиза инвестицията за храм „Свети Дух” в размер на 490 хиляди лева, основен ремонт а улиците „Индустриална”, „Неофит Рилски”, „Стоян Марков” и „Извора”.
С 60 000 лева от общинския бюджет ще бъде закупена апаратура за хирургичното отделение, реанимацията и направен ремонт на операционния блок на ортопедията в монтанската болница.Община Монтана няма да вдига такса смет и местните данъци, увери градоначалникът.
35 000 лева са заделени за международна дейност. Монтана поддържа сътрудничество с 13 партньорски града.
Предстои основен ремонт на улиците „Индустриална”, „Неофит Рилски”, „Стоян Марков” и „Извора” , ще бъдат изградени и две детски площадки.
По предложение на Синдиката на българските учители в Монтана ще бъде изграден кът на Радичков в Храма на Кирилицата във Велики Преслав, каза още кметът. С дарения ще бъде възстaнoвена стaтуя на богинята Диана, която е символ на герба на града и монтирана в централната градска градина на 17 юни.

22.01.2019, 15:22 часа
4958 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha