КНСБ: Издръжката на живот за един човек е 602 лв.

КНСБ: Издръжката на живот за един човек е 602 лв. За издръжка на 4-членно домакинство от двама родители и две деца са необходими 2410 лева. Това сочи изследване на КНСБ за последното тримесечие на 2018 г. Така издръжката на живот за един човек е 602 лв., предаде nakratko.bg. 
Лидерът на КНСБ Пламен Димитров обясни, че за да се достигне общата стойност за покриване на необходимите средства за издръжка, следва нетният размер на работната заплата, която получават двамата родители от този тип докаминство, да бъде не по-нисък от 1205 лева за всеки от тях при условие, че работната заплата е единствен източник на доходи. Средната нетна работна заплата, която е 865 лева, представлява 72 процента от необходимия размер за издръжката на живота. Тази разлика устойчиво се свива през годините, каза Пламен Димитров. Въпреки тези благоприятни тенденции обаче, едва 30 процента от българите получават средна или по-висока от средната работна заплата.
Производството на облекло, мебели, обработка на кожи и медико-социалните услуги са секторите с най-ниските заплати в България, сочат данните. Близо 6 пъти е разликата между средните възнаграждения в най-нископлатените и най-високоплатените икономически дейности в страната, става ясно от изследването.
25.01.2019, 13:43 часа
1121 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha