Австралия признава Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела

Австралия признава Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела

Австралия признава председателя на венецуелския парламент Хуан Гуайдо за временен президент на страната, обяви днес австралийският министър на външните работи.
"Австралия признава и подкрепя председателя на Националното събрание, Хуан Гуайдо, за временно изпълняващ длъжността президент /.../ до произвеждането на избори", се посочва в комюнике на министър Марис Пейн, цитирано от Франс прес. Тя се обяви също за "преход към демокрацията във Венецуела възможно най-скоро".
"Ние призоваваме всички страни да работят конструктивно за мирно решаване на ситуацията, включително връщане към демокрация, спазване на върховенството на закона и на човешките права на венецуелския народ", заяви Марис Пейн.
Хуан Гуайдо вече бе признат за временен президент от САЩ, Канада, Израел, Албания, Грузия, Швейцария, Организацията на американските държави и страните от Групата на Лима с изключение на Мексико, припомня БТА.
Шест страни от ЕС - Испания, Португалия, Франция, Белгия, Германия и Великобритания - обявиха в събота, че ще признаят Хуан Гуайдо за временен президент, ако до 8 дни президентът Мадуро не свика избори. Мадуро категорично отхвърли този европейски ултиматум, припомня агенцията.

28.01.2019, 08:40 часа
765 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha