Затвориха над 400 училища в Банкок заради мръсен въздух

Затвориха над 400 училища в Банкок заради мръсен въздух Властите в тайландската столица Банкок взеха небивало в историята на града решение над 400 училища да останат затворени заради силната замърсеност на въздуха, продължаваща вече няколко седмици, предаде Франс прес.
"Наредих 437-те училища, управлявани от столичната община, да затворят врати от днес на обяд до петък", заяви губернаторът на Банкок Асвин Квануанг.
"Три или четири квартала в града са особено засегнати", добави той и обясни, че властите ще използват дронове, разпръскващи течност, която улавя замърсяващите микрочастици.
От няколко дни самолети за създаване на изкуствен дъжд изпускат в облаците химикали, които предизвикват проливни валежи. Над града обаче падна много малко дъжд.
Властите използват също камиони и други средства за изпаряване на вода, чиято ефикасност е под въпрос.
В последните дни на места в столицата равнището на фините прахови частици PM2,5, смятани за най-вредни за здравето, понеже проникват дълбоко в белите дробове, се движи между 80-100 микрограма на куб. м. Днес то е 86 мкг на куб. м, докато според Световната здравна организация (СЗО) максималното количество, на което може да се излага човек на ден е 25 мкг.
По данни на екоорганизацията "Грийнпийс" това е най-тежкото замърсяване на въздуха в Банкок от поне година. То се дължи до голяма степен на липсата на вятър, високата влажност и отсъствието на климатични условия, които пречат на натрупването на замърсяващи въздуха вещества.
Този вид замърсяване става все по-често в Банкок, където броят на автомобилите расте в геометрична прогресия. При около 12 милиона жители, в града днес има около 9,8 милиона коли, а 2,5 милиона от тях ползват дизелово гориво.
30.01.2019, 15:43 часа
1023 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha