99 станаха жертвите на срутването на стена на хвостохранилище в Бразилия

99 станаха жертвите на срутването на стена на хвостохранилище  в Бразилия Броят на потвърдените жертви при срутването на стена на хвостохранилище е достигнал 99, съобщи говорител на службата за гражданска защита в югоизточния щат Минас Жераис, цитиран от Асошиейтед прес. Лейтенант Флавио Жодиньо, каза, че броят на изчезналите е намалял на 259.
Слабият дъжд днес е наложил временно спиране на издирвателните операции, но не е повишил водните нива.
Скъсването на стената на хвостохранилище на компанията "Вале" в петък отприщи вълна от червено-кафява кал, съдържаща токсични нива на железен оксид.
Експерти на ООН по човешките права призоваха за безпристрастно разследване на инцидента, както и на токсичността на отпадъците от желязната мина, собственост на "Вале", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
В изявление експертът на ООН по изхвърлянето на опасни вещества Баскут Тунчак призова бразилското правителство да наблегне на оценката на безопасността на язовирите и да не дава разрешение за нови хвостохранилища докато сигурността не бъде гарантирана.
"Vale SA", най-голямата в света компания за добив на желязна руда, обеща да постави на първо място сигурността за сметка на производството, за да бъдат избегнати подобни инциденти в бъдеще.
31.01.2019, 12:52 часа
574 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha