Украински комик оглави рейтинга на кандидат-президентите в Украйна

Украински комик оглави рейтинга на кандидат-президентите в Украйна

Украински шоумен оглави рейтинга на кандидат-президентите в Украйна, пишат руски издания, като се позовават на социологически проучвания.
Артистът Володимир Зеленски, художествен ръководител на студио "Квартал 95", е най-популярният кандидат за президентския пост в украинските избори през март. Това показва нова анкета на центъра SOCIS, Киевския международен институт по социология и Центъра "Разумков", пише "Известия", цитирани от БТА. 
За Зеленски са готови да гласуват 23 на сто от украинците. На второ място е сегашният държавен лидер Петро Порошенко, когото смятат да подкрепят 16,4 на сто от избирателите. Последна в челната тройка е Юлия Тимошенко, лидер на партия "Баткившчина", с рейтинг 15,7 процента. Следват опозиционерът Юрий Бойко с 9,3 на сто от гласовете и бившият министър на отбраната Анатолий Гриценко с 8,1 на сто.
Президентската предизборна кампания в Украйна стартира официално на 31 декември. Страната ще гласува за държавен глава на 31 март т. г., а победителят се очаква да встъпи в длъжност до 31 май, уточнява "Известия".
"Аргументи и факти" помества данни от друго допитване, според което Зеленски също изпреварва засега досегашния фаворит в проучванията Юлия Тимошенко. Данни от анкетата на социологическата група "Рейтинг" сочат освен това, че близо 70 на сто от участниците настояват за радикални промени в Украйна. Дванайсет на сто смятат, че всичко трябва да остане, както е днес, а 14 процента искат да върнат отминалите времена, пише вестникът.
Излизането на Зеленски начело в рейтингите е първата изненада в украинските президентски избори, смята "Комсомолская правда".
Преднината му е малка, но според група "Рейтинг" хумористът има потенциал - "за разлика от бившия премиер Юлия Тимошенко, която вече 22 години не е мръднала от украинската политика", се казва в статията.
Има и друг интересен момент: предизборната програма на Володимир Зеленски е много мека и насочена към вътрешните проблеми на Украйна като корупцията и безработицата. Нито дума за войната и борбата със сепаратизма, за "европейския път" и "западните ценности" - украинците отдавна са уморени от прозападно бръщолевене и Зеленски го използва в играта си. Използва и буксуващата "евроинтеграция" на страната - дори слабо запознатите с политиката са разбрали отдавна, че Западът хич не ще Украйна за пълноценен партньор, за член на НАТО и ЕС. Западът иска Украйна като противовес на Русия, източник на антируски санкции и политически демарши, като дразнител и място на бавнопротичащ регулируем военен конфликт - точно според писаното от Бжежински. Затова Зеленски има шансове да спечели на своя страна украинския електорат край фронтовата линия на югоизток и рускоезичните избиратели в Южна и в Източна Украйна, разсъждава "Комсомолская правда".
Онлайн изданието "Правда" цитира предизборно обръщение на Зеленски от сряда: "Аз съм човек на думата и за мен президентската надпревара не е шега. Гледам сериозно на нашата страна и нейния народ. Но трябва да живеем в друга една Украйна, в единна страна, където няма корупция и безсъвестни чиновници".
Според руския политолог Леонид Крутаков в Украйна "за фаворит може да бъде смятан кой ли не. И едва ли си струва да хващаме вяра на информация, идеща оттам", пише електронният в. "Политексперт".
"Когото подкрепят САЩ, той ще бъде президент. В последния момент при тях ще пристигне някой пореден Байдън, ще се срещне (с някого), ще го потупа по рамото, ще каже две-три добри думи и ето ви президент. Мисля, че победителят ще бъде определен точно така", заявява експертът.
"Ако пък това не стане, ще може да се говори за някакви сериозни промени в страната (. . .) Но засега предпоставки за подобно развитие няма", заключава "Политексперт".
За пропагандистите, лоялни към Петро Порошенко, Зеленски вече стана "враг номер едно", отбелязва "Взгляд" и се пита "какъв може да стане той за Русия".
"Зеленски е един вид "компромисен кандидат". Патриот, но не и фанатик. Привърженик на Запада, но не и русофоб. Евромайдан, но без Порошенко", описва изданието украинския политик.
Според "Взгляд" за днешна Украйна евентуалният президент Зеленски е "последният джедай", символ на нова надежда. Но при всички привидни достойнства на този човек неговото управление може "да ускори провалянето вдън земя" на страната, защото е "дилетант в политиката" и няма "връзките, опита и капиталите" на Петро Порошенко.
Днешният президент впрочем "оглавява антирейтинга" според проучването, цитирано в "Аргументи и факти" - близо половината украински избиратели заявяват, че няма в никакъв случай да гласуват за него.
Украинските политолози като цяло не вярват шоуменът Зеленски да победи - според тях може само да лиши от гласове други кандидати, пише "Военное обозрение".
Но според същите експерти украинският народ е до такава степен уморен от днешните си политически лидери, че не бива да се изключват всякакви изненади. И нищо чудно Зеленски - президент от един комедиен сериал, да стане истински държавен глава, предупреждава изданието.
Аналитичният сайт "Политексперт" цитира читателски коментари за рейтинга на Зеленски в руски електронни издания. Един от коментаторите пише: целият свят, както се казва, е театър и само "Украйна е цирк".

01.02.2019, 09:56 часа
773 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha