Отровен въздух в Скопие, болниците са претъпкани

Отровен въздух в Скопие, болниците са претъпкани Скопие със затворени училища, препълнени болници: покрита почти непрекъснато с белезникава пелена, македонската столица през зимата е един от най-замърсените градове в света. 
"Това вече не е човешко. Никой не прави нищо", казва Марина, която не посочва фамилното си име. Наложило й се е да вземе два месеца неплатен отпуск, за да остане със сина си Давин, на 16 месеца, приет в болница заради тежка астма. "Той се роди съвсем здрав. Нямаше никакъв проблем. А сега е несъмнено астматик за цял живот", каза тя за АФП. 
В педиатричната болница в Скопие в края на януари над 100 деца са лекувани заради респираторни проблеми, свързани със замърсяването на въздуха. Най-малкото дете е на два месеца. Подобно на Давид, проблемите им се дължат на множество фактори: град Скопие с 500 000 жители, обграден от планини, се намира в котловина, в която замърсеният въздух се задържа. Автомобилният парк е остарял, промишлените предприятия функционират в близост до града. И през зимата индивидуалното отопление добавя своята доза фини прахови частици.
Според правителството това отопление на дърва, въглища, дори и на други горива, получени от отпадъци, има дял от една трета за токсичните емисии в града, в който само богатите квартали разполагат с централно отопление. В проучване от 2018 г. ООН посочва, че над една трета от жителите в централната част на града се отопляват на дърва, със стари и замърсяващи въздуха отоплителни устройства.
В тази бедна балканска страна друга една трета от жителите използва като гориво материали, събрани от строежи или сметища, включително автомобилни гуми или пластмасови отпадъци. През 2018 г. Световната здравна организация /СЗО/ определи Скопие за столицата с най-замърсен въздух в Европа. Според СЗО това положение предизвиква преждевременната смърт на над 2500 души годишно в една страна с 2,1 милиона жители, в която други градове като Тетово и Куманово също са изправени пред този проблем.
В края на януари концентрацията на фини прахови частици достигна в Скопие 188 микрограма на кубичен метър в два последователни дни или почти четири пъти ежедневния праг на експозиция, препоръчван от СЗО. Това ниво на замърсяване накара правителството да затвори училищата, да поиска прекъсване на работата на строежите и да въведе безплатен обществен транспорт, за да насърчи гражданите да оставят колата си в гаража. За мнозина тези мерки са безполезни: "два дни затваряне на училищата за три месеца крайно замърсяване. Само в друго измерение това би могло да се разглежда като сериозна мярка", казва Драги Зминянац от асоциация на защита на децата Мегаши. "Ние сме в редовен контакт с болници и преподаватели в училищата и това е проблем номер едно в Македония", казва той.
Според Деян Докич, който ръководи отделението по пневмология и алергология на основната болница в Скопие, "вече няма свободни легла, някои пациенти вече са лекувани в линейките". Велко Трайчев, който е строителен работник, живее в Лисиче, предградие на Скопие, където нивата на замърсяване са особено високи. Той се засяга, че гражданите могат да бъдат обвинявани за това: "хората са склонни да мислят, че като се отопляваме през зимата на дърва, ние нямаме екологично съзнание, че ние сме диваци. Това не е вярно. Ние нямаме друга опция, за да оцелеем".
Той е вдовец и се опитва да издържа двете си дъщери и баща си със 150 евро. "Не мога дори да си позволя да отоплявам цялата къща. Понякога не мога да си плащам сметките за храна. Нямам средствата, за да опазвам околната среда. Принуден съм да горя дърва", каза той. Яни Макрадули, заместник-министър на околната среда в социалдемократическото правителство, обвинява своите предшественици от десницата: "Ние наследяваме една ситуация, за която никой никога не е правил нищо. Тръгваме от нула". Той посочва, че иска да намали наполовина токсичните емисии за две години, по-специално чрез изграждане на газови инсталации с цел повече домакинства да бъдат оборудвани с централно отопление.
Но според Татяна Гроздановска от асоциация "Стоп на замърсяването на въздуха" ще трябва правителството да контролира и да наказва при случай причинителите на замърсяване: "В Скопие предприятията за тежки метали и за химически продукти са буквално в града. И има стотици малки фабрики и цехове, които за отопление горят масла или гуми. Общинските служби по инспекция не правят нищо срещу това", казва тя.
01.02.2019, 11:13 часа
550 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha