Мистерията около 15-те тона венецуелско злато продължава да се заплита

Мистерията около 15-те тона венецуелско злато продължава да се заплита Петнайсетте тона злато, готови за изнасяне от венецуелските трезори, продължават да очакват своята съдба, като мистерията около тях продължава да се заплита. Руският самолет, изчакващ на летището в Каракас, който според местни депутати трябваше да отнесе на борда си благородния метал, напусна страната празен. След него обаче товарен самолет от Дубай се приземи на летището в столицата, предизвиквайки нова вълна от спекулации, според които ценният товар ще поеме към Близкия изток, пише investor.bg, позовавайки се на Bloomberg.

Венецуела продава 15 тона злато на Обединените арабски емирства

И докато президентът Николас Мадуро опитва да се противопостави на нарастващия натиск срещу себе си, съдбата на кюлчетата притеснява все повече хора както в самата Венецуела, така и в чужбина. Оценявани на обща стойност от около 850 млн. долара, 15-те тона са важен източник на средства в една страна, изпаднала в тежка икономическа криза.
В четвъртък американският сенатор от щата Флорида Марко Рубио написа в туит, че Noor Capital от Обединените арабски емирства (ОАЕ) е финансовата фирма, дирижираща прехвърлянето на златото. Той дори заплаши компанията, че тя, както и всяка една авиолиния, която бъде наета за превоза, ще бъдат обект на американски санкции.
В четвъртък вечерта 15-те тона все още не са напуснали пределите на централната банка, съобщава източник на Bloomberg. Въпреки това кюлчетата са били претеглени и сортирани за пренос. Запознатият обаче не разполага с информация нито накъде биха могли да бъдат изпратени, нито с какъв транспорт. По данни на сайта за полети Flightradar24 товарният самолет от Дубай също продължава да е на летището в Каракас.
Предупреждението на Рубио бе отправено ден, след като съветникът на Белиа дом по националната сигурност Джон Болтън отправи сходно предупреждение към инвестиционната компания.
Петнайсет тона злато са много кюлчета – почти 1600. Заедно те представляват около 10% от всички валутни резерви на Венецуелската централна банка. Тези активи също така са и ключова част от ожесточената битка за контрол върху финансите на страната между Мадуро от една страна и опозиционният лидер Хуан Гуайдо, който вече бе признат за временен президент от няколко държави, сред които и САЩ.
Миналата седмица Английската централна банка отказа официалното искане на Мадуро за изтегляне на 1,2 млрд. долара венецуелско злато, съхранявано там, след намесата на Болтън и американският министър на финансите Стивън Манучин.
„Англичаните откраднаха златото в Английската централна банка“, заяви вторият човек в социалистическата партия на президента Диосдадо Кабело. „Шефовете империалисти трябва да знаят, че никога няма да се откажем“, допълни още той.
02.02.2019, 09:20 часа
1090 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha