"Медиана": Изравнени сили на БСП и ГЕРБ

"Медиана": Изравнени сили на БСП и ГЕРБ Българската социалистическа партия е застигнала ГЕРБ и към момента те са с почти напълно изравнен електорален потенциал в градовете - 25.5% към 25.8%. Това означава, че на национално ниво основната опозиционна партия, вероятно, изпреварва ГЕРБ с около 1.5%, тъй като в селата алтернативните и традиционно "градски" партии са по-слабо представени, а ресурсът на ДПС и БСП е по-висок, предвиждат социолозите от "Медиана" след анализ на последното проучване на общественото мнение, проведено между 26 януари - 01 февруари 2019 година с 810 човека. От агенцията изрично подчертават, че данните показват настроенията преди избухването на скандала "Ало, Банов съм".
На въпрос "Ако парламентарните избори бяха сега за кого бихте гласували" разпределението на партиите сред гласоподавателите в градовете е следното:

    ГЕРБ - 25.8
    БСП - 25.5
    ДПС - 3.8
    Обединени патриоти - 8.2
    Воля - 2.5
    АБВ - 2.3
    Рефроматорски блок - 2.3
    Демократична България 2.2
    СДС - 1.2
    Движение 21 - 1
    Възраждане - 0.9

За друга партия декларират, че биха дали гласа си 1.6 от респондентите, а 22.7 заявяват, че няма да гласуват.
В началото на годината в сравнение с данни от средата до края на 2018 г. БСП отбелязва определено положителен тренд като събира близо 6% повече подкрепа.
На национално ниво БСП изпреварва ГЕРБ с 1.2%, а ДПС събира цели 9.5%. Също и Обединени патриоти събират повече подкрепа - от 7.1%. Под 2% падат всички партии от десния сектор, както и "Воля" и АБВ.
По данните от проучването 40% декларират категорично, че ще отидат да гласуват на предстоящите европейски избори, така че от "Медиана" очакват сериозна избирателна активност. Характерното е, че готовност за гласуване имат сред електората на ГЕРБ, БСП и ДПС, а симпатизантите на останалите партии са много слабо мотивирани да гласуват. 32.6% заявяват, че по-вероятно ще гласуват срещу 13.3%, които дават отговор, че е по-вероятно да не гласуват. Категорично отказали се да се разходят до урните са 12.8%.
Очевидно е, че тези избори ще бъдат натоварени със символно значение от вътрешнополитически характер - "да накажем ГЕРБ!" срещу "да запазим управлението и да не допуснем комунистите на власт!". Резултатът ще зависи от възможността на ГЕРБ и БСП да привлекат избиратели извън тясно партийните редици.
04.02.2019, 14:32 часа
1002 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha