Видинският куклен театър с номинация за "Икар"

Видинският куклен театър с номинация за "Икар" Българо-френският спектакъл "Хронолог" на Държавен куклен театър - Видин е номиниран за годишната награда "Икар" на Съюза на артистите в България, в категория "Най-добър куклен спектакъл", съобщиха от културната институция.   
"Всяка номинация е доказателство за добре свършена работа. Много съм развълнувана и много щастлива. Тук аз влагам и още повече емоция, защото това е един доста експериментален спектакъл и минахме през много емоции, докато стигна до решението, че "Да, трябва да го направим, да го реализираме в нашия театър". Радвам се на колегите от Франция, че бяха едни изключително добри партньори. Става дума за театър "Де ла Масю" от Ница и режисьорът Езекиел Гарсия- Ромеу. Искам да поздравя моите колеги, защото целият театър работи неотлъчно, докато реализирахме тази театрална постановка. Така че, заслугата е на целия екип на театъра", каза директорът на кукления театър Павлинка Трифонова.
Отличителният белег на "Хронолог" е неговата безмълвност, в спектакъла липсва текст, което тласка зрителя към един по-осезаем и чувствителен свят на асоциации, метафори и символи. Актьорите минават през интересен театрален процес, за да намерят сами ритъма и движението на отделните миниатюрни кукли, наподобяващи скулптури. Всяка една кукла в този спектакъл  пресъздава отделен малък свят, в който философски и поетично се побира идеята за човешкия живот в неговите различни аспекти. 
Представлението носи духа на лабораторния театър, в който целият екип изследва нови възможности за сътворяване на кукленост. 
Церемонията по награждаването е на 27 март, когато е Международният ден на театъра.
07.02.2019, 09:32 часа
390 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha