ТЕЛК изпрати на работа момче с прогресиращо и нелечимо генетично заболяване

ТЕЛК изпрати на работа момче с прогресиращо и нелечимо генетично заболяване ТЕЛК изпрати момче с прогресиращо и нелечимо генетично заболяване на работа. Според комисията, след навършване на пълнолетие, 19-годишният младеж изведнъж станал работоспособен, въпреки че през целия си живот е бил с инвалидност и чужда помощ, разказа Нова телевизия.
Затруднения в дишането, забавен растеж и тежки инфекции са само част от симптомите на нелечимо генетично заболяване, което прогресивно уврежда всички органи. От муковисцидоза у нас страдат 211 души.
Откакто знае за болестта си, ще го наречем Петър, се страмува от нея. За да не бъде и дискриминиран, освен болен, не показваме и лицето на майка му.
“Отидохме при една професорка и директно ми казаха: "Това е диагнозата!" Имаше студенти около нея, при което се обърна една жена и ми каза: "Ама вие се радвайте при тази диагноза, че детето ви е още живо на 2 години", спомня си майката.
Тогава семейството на Петър повежда битка. Срещу болестта. Заболяването често изисква тежка терапия до 5 часа дневно. Венозни антибиотици, дихателна рехабилитация, дренажи, инхалации. Петър е освидетелстван от ТЕЛК. През годините с между 80 и 95%. До миналия месец. Когато комисията решава, че момчето е вече напълно работоспособно.
„Пулмоложката прегледа изследванията, погледна в наредбата, че за тази диагноза се дават 100% нетрудоспособност и тя каза: "Аз не мога да му дам на него 100%, защото той не е боледувал от пневмонии последно време, не е постъпвал в болница." Казвам: "Вие сериозно ли ми говорите, че ще ми дадете 0 като имам доказано генетично заболяване, което с възрастта прогресира”, разказва майката.
09.02.2019, 13:16 часа
847 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha