Качи се нивото на реки и язовири в Монтанско

Качи се нивото на реки и язовири в Монтанско Затоплянето на времето в Северозападна България и топенето на снеговете повишават нивото на реките и язовирите в региона. Опасност от наводнения обаче няма, съобщиха хидроспециалисти.
Само за едно денонощие в края на миналата седмица водата в язовир "Огоста" над Монтана се е покачила с 5 см и е достигнала обем от 205 млн. куб. м. Свободният обем във втория по големина изкуствен водоем у нас обаче е 300 млн. куб. м. Почти до горе е пълен и язовир "Среченска бара" край Берковица, който подава питейна течност към чешмите на Монтана, Враца и още над 30 селища в Северозапада. Според специалистите в него са събрани 15, 2 млн. кубика.
Покачват се и водите на Дунав. От началото на февруари нивото на голямата река край Лом се е надигнало с 227 см и е достигнало кота 513. Вълните обаче са далеч от критични стойности и не застрашават селища и пътища. Заради избили подпочвени води са заблатени само част от ниски места по крайбрежието.
„Във всички водоеми в област Монтана има достатъчно свободен обем и дори пpи активен приток не очакваме проблеми“, заяви областният управител Росен Велчев.
 
11.02.2019, 15:35 часа
956 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha