В село Типченица търсят баш майстора на виното

В село Типченица търсят баш майстора на виното Още от 1670 г. мездренското село Типченица се е прочуло с лозарството. Първоначално с лозя са засадени склоновете на Градището и Свети Петър, по-късно - Батина глава, а към 1700 г. населението изсича горите в Западинето и засажда цялата местност. Така Типченица става голям производител на грозде и  вино, което се търси чак в София. С мехове и плоски бурета, натоварени върху коне, търговци пренасят през Огоя и Батулия типченско вино за столицата. През 1895 г. болестите филоксера и перноспора унищожават типченските лозя и за известно време отнемат най-добрите доходи от поминъка на населението.
През 1900 г. в Типченица започва засаждането на нови лозя, поставени върху т. нар. американска подложка, които са устойчиви срещу филоксера. Първото такова лозе е засадено на Люта поляна. То е първо в селото и второ в цяла Врачанска околия. През 1903 г. е засадено още едно в местността Лючища с материали, отгледани в Типченица. По-късно в Типченица се отглеждат милиони бройки посадъчен лозов материал не само за нуждите на населеното място, а и за значителна част от страната. Селото бързо се развива като модерен лозарски център. Типченско грозде и вино скоро се появяват в София. После потеглят към пазарите на Турция, Гърция, Румъния, Русия, Берлин, Лондон и Скандинавия. След първите години от посаждането на новите лозя в Типченица вече се произвеждат около една шеста от всички млади лозички в страната. Местна фирма започва дейност през 2003 г. с цел да възобнови местните традиции за облагородяване на лозов посадъчен материал, отглеждането на лозя и производство на вино. Всяка година оттогава фирмата облагородява хиляди млади лозички, които се продават както в страната, така и в чужбина.
През годините, в близост до селото, се засаждат нови, около 300 дка лозя, повечето от които са бели сортове - Шардоне и най-известният в региона Врачански мискет. Те са приблизително 70% от засадените площи, останалите 30% си делят прекрасният български сорт Рубин и Каберне Совиньон, който е изключително подходящ за отглеждане в местността. Масивите са в екологично чист полупланински район с биологични средства и агротехники. През 2018 г. започна изграждането на нова, модерна винарна с производствен капацитет до 100 000 литра.
Типченица ще отбележи, разбира се, подобаващо Трифон Зарезан на 14 февруари. Началото на празника от 10:00 часа ще сложи духов оркестър .От 11:00 часа на лозовия масив на фирмата ще бъде отслужен водосвет за здраве и берекет през цялата година и ще бъде изпълнен ритуал по зарязване на лозята, пресъздаден от самодейци към НЧ „Съзнание-1899”. Бог Дионисий ще разкаже на присъстващите историята на лозарството в Типченица и ще представи мома Врачанска – символ на Врачанския мискет, сорт, който преобладава в типченските масиви и слави селото с прекрасното едноименно  вино. Свети Трифон ще бъде посрещнат от стопаните на лозето, които в ранни зори са приготвили богата трапеза, обреден хляб, пълнена с ориз и булгур кокошка, бъклица с вино. Ще зареже лозята от три главини по три пръчки, ще ги посипе с пепел от бъдника и ще ги полее с вода от Йордановден, ще благославя за богата реколта и качествено вино.
Поздрав към лозарите, винарите и всички гости ще отправят самодейците от Женски народен хор „Типченски майки”, с художествен ръководител Любомир Гешковски. И тази година ще бъде избран стопанинът, направил най-добро домашно бяло и червено вино.
12.02.2019, 12:51 часа
1065 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha