Нов случай на Африканска чума край Варна

Нов случай на Африканска чума край Варна Сигналът за умряло диво прасе в землището на квартал „Повеляново” е получен на 10 февруари. При огледа официалният ветеринарен лекар установява, че става дума за труп на мъжко диво прасе с тегло около 70 кг. След взетите проби и с протокол от Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт е потвърдено наличието на Африканска чума по свинете.
Животното е открито от ловци на около 18 км от село Тутраканци, където в края на август миналата година бе обявено първото и засега единствено огнище на заболяването при домашните свине.
Ловците не са се усъмнили, че животното може да е болно, нито са предприели мерки за вземане на проби и унищожаване на трупа. Вместо това са транспортирали умрялата дива свиня до имот в девненския квартал „Повеляново”. 
След взетите проби от животното и с протокол от Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт е потвърдено наличието на Африканска чума по свинете.
БАБХ напомня, че неспазването на правилата за биосигурност при ловуване, както и ниската биосигурност при отглеждане на свине в домашни условия, са едни от най-важните фактори за пренасяне на заразата от дивите към домашните свине. 
13.02.2019, 12:50 часа
451 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha