Пропукаха се основите на Балабановата къща

Пропукаха се основите на Балабановата къща Специални сондажи ще бъдат направени на терена на Балабановата къща. Те трябва да установят дали няма проблеми със свличането на терена на уникалния музеен дом, в чиито основи бяха открити обезпокоителни пукнатини. Една от емблематичните сгради в Стария град е разположена върху площ от 546 кв. метра. Къщата е построен на наклонен терен.
„Вече сме пуснали поръчката до фирма „Рестстрой” и следва няколкомесечен срок, в който тя трябва да направи пълно обследване на целия терен, както и на самата страда”, обясни директорът на ОИ „Старинен Пловдив” Йордан Илиев. „Рестстрой” е единствената фирма, която има лиценз да извършва подобни дейности в Стария град.
Междувременно започнаха и възстановителните работи по интериора на къща „Хиндлиян”. Там следва реставрация на стенописите във всички помещения. Освен тях майстори ще прегледат и при нужда ще постегнат старинните мебели. Преди две години фасадата на „Хиндлиян” бе обновена напълно.
Балабановата къща е построена в началото на XIX век от албанеца християнин хаджи Панайот Лампша. Той е богат търговец и лихвар. В началото на XX век неин собственик става търговецът Лука Балабанов. Перлата на Стария град е съборена до основи през 1930-те години. През 1971 г. е проектирано възстановяването й на същото място. Тогава са следвани останалите в земята оригинални основи. Проектирането е изпълнено въз основа на книгата на арх. Христо Пеев „Пловдивската къща“. Тогава къщата възкръсва благодарение на арх. Петър Дикиджиев. 
14.02.2019, 13:32 часа
830 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha