Правим го всеки ден: Грешки в хигиената, които скапват здравето ни

Правим го всеки ден: Грешки в хигиената, които скапват здравето ни Хигиената е много важна за здравето, защото ако не се придържате към нея, тялото ни бързо ще страда от различни микроби и вируси. За правилата на тази наука ни разказват здравни експерти и родители. Но понякога се бъркаме във всички тези норми и започваме да правим грешки.
Спитe в същата пижама
Ако обичате да спите всяка нощ в същата пижама, този навик не може да бъде хигиеничен. Факт е, че фекалните маси и други физиологични секрети постепенно се натрупват върху това облекло, което става отлична среда за възпроизвеждане на дрожди и бактерии. А това, както знаете, е пагубно за вашето здраве. Ето защо, експертите препоръчват ежедневно пране на пижамата.
Използвайте памучни клечки за почистване на ушите
Сярата в ушите ни, разбира се, не изглежда красива. Но всъщност е необходима, за да се защитят тъпанчетата от бактерии или прах. Лекарите смятат, че по време на хранене или разговор всъщност индиректно измиваме старата натрупана сяра от ухото. И това се нарича естествен процес на самопречистване. Клечките бутват сярата навътре, поставяйки я в канала и около тъпанчето. И така, какво можете да направите? Специалистите съветват да не се използват клечки, а да се почиства само външната повърхност на ухото с влажна кърпа или гъба.
Споделяне на козметика
Опитайте се да не споделяте продукти за грим със съседите си, роднини или дори най-добри приятели, тъй като те могат да пренасят микроби, които причиняват инфекции. Никога не оставяйте четките си в торбички твърде дълго, защото те се превръщат в благодатна почва за бактерии поради топлата среда. И никога не забравяйте да почиствате редовно четките за грим.
Използвате замърсени контактни лещи
Много хора спят или плуват редовно с контактни лещи. Но това е напълно нехигиеничен навик. И този подход може да доведе до язва на роговицата, растеж на плесен или да увеличи риска от инфекция на очите. Така че не забравяйте да премахвате и почиствате лещите всяка вечер.
Неправилна подмяна на четката за зъби
Разбира се, знаете, че трябва да сменяте четката за зъби на всеки три месеца, а ако сте болни, това време трябва да се намали наполовина. Но защо? Факт е, че на нейната повърхност се натрупват микроби и бактерии, плесени и гъбички. И тези микроорганизми са много опасни за нашето здраве. Ако имате малка баня, комбинирана с тоалетна, тогава дръжте четката поне един метър от тоалетната. В противен случай частиците от гела, които използвате за почистване на банята, ще паднат на повърхността й.
 
17.02.2019, 16:33 часа
1887 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha