Родители от два врачански квартала се пребориха да имат детска кухня

Родители от два врачански квартала се пребориха да имат детска кухня Родителите от двата врачански квартала „Дъбника“ и „Сениче“ си измолиха от община Враца да имат детска кухня за децата си, научи агенция BulNews.
Молбата си младите родители са отправили до кмета Калин Каменов през есента на миналата година. Врачаните обяснили, че за да ползват тази услуга се налага да посещават детските ясли в централната градска част, което отнема много време и допълнително утежнява бюджета на семействата.
След срещата с родителите кметът разпоредил да започне проучване къде може да се направи такава кухня и колко биха били ползвателите й. Справка показала, че в двата квартала живеят общо около 250 деца на възраст от 10 месеца до 3 години, които биха били евентуални потребители на детската кухня.
Наблюденията през последните години и анализът на дейността на детските кухни сочат, че приблизително 50% от родителите предпочитат да получават храна за децата си именно от специализирана детска кухня, посочват от местната управа. Към настоящия момент в този район на града функционира само една частна детска кухня, която, по мнение на родителите, не предоставя качествена услуга, а при това е и по-скъпа.
При извършения оглед на района от общината установили, че в детска градина „Радост” съществува такова помещение, предоставяло услугата в периода, когато детската градина е функционирала като обединено детско заведение. Така от общинския бюджет били предоставени средства и бил извършен ремонт на стаята, в която ще бъде раздавана храната.
Другата седмица предстои общинският съвет да даде зелена светлина за стартиране на кухнята. По предварителни разчети капацитетът й ще е до 300 порции дневно, а родителите ще могат да се възползват от прясна и качествена храна за малчуганите си от 1 март.
 
19.02.2019, 08:30 часа
1764 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha