Полицаи ще се срещат ежемесечно с възрастни хора в Монтана

Полицаи ще се срещат ежемесечно с възрастни хора в Монтана Под формата на беседи полицейските служители ще запознават възрастните хора с престъпления, на които могат да станат жертви, ще отговарят на въпросите, които ги вълнуват, и ще търсят заедно решения, свързани със сигурността им. Срещите с хората от третата възраст ще се провеждат ежемесечно в пенсионерски клуб „Надежда” в Монтана. Денят и часът на срещата ще бъдат оповестявани писмено, дни преди насрочената дата,пише 24 часа.
При днешната среща младши полицейски инспектор Светлин Страшимиров от РУ Монтана напомни на посетителите на клуба, че телефонните измами се извършват с обаждане на стационарен телефон и по-рядко на мобилен. Полицейският служител отново обясни, че в своята работа полицията търси съдействието от гражданите, за да получи информация за извършители или жертви на престъпления, но никога не иска от хората техните спестявания и парични суми, за да залови престъпниците.
Полицаите призоваха гражданите да подпомагат органите на реда, като не премълчават, а споделят и своевременно подават сигнал на тел. 112 при всеки опит за телефонна измама. Пострадалите могат да се обаждат и по телефона в полицейката приемна или да се срещнат с полицая, отговарящ за сигурността в района.
Полицейски инспектор Тихомир Ячков разясни най-новия вид измама, при която престъпниците не искат пари по телефона, а дават пари – под формата на кредити. Измамниците се представят за банкови служители или работещи в кредитни бюра. Жертвите са убедени да платят минимални суми за откриването на „кредитно досие”, с което впоследствие получават изгоден заем с ниска лихва.
Полицейските служители посъветваха възрастните хора да не бъдат наивни, каквито са повечето по природа, и да не пускат в дома си непознати. Престъпниците често ги убеждават, че трябва да влязат в имота или в жилището им, защото са имали уговорка с друг член на семейството, със съседи, за да огледат за бъдещ ремонт или по друга причина. Озовали се в чуждо жилище, крадците лесно правят поредния си удар.
Измама може да бъде извършена и ако пенсионерите предоставят на непознати личните си карти и неочаквано се окажат „собственици” на хотели, фирми и недвижими имоти с големи задължения.
Полицаите споделиха и истински случаи при залавянето на престъпници в региона, извършили грабежи над възрастни хора по селата.
22.02.2019, 16:57 часа
824 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha