Оценяват инвалидите с точки от 0 до 204

Оценяват инвалидите с точки от 0 до 204 Социални тръгват по домовете да правят попълват анкети 
От тях ще зависи помощта, от която имат нужда
Нова точкова система ще оценява хората с увреждания, като от нея ще зависи какви помощи ще получат от държавата. Тя ще се прави от социални служители и ще съдържа 10 категории с въпроси, на които ще се дават оценки от 0 до 4.
Общият брой точки, които може да събере един инвалид, е 204. Въпросите включват от това дали инвалидите могат да се обслужват сами - да се къпят, да готвят или да ползват техника, до пълна картина на заболяванията им.
Това е разписано в проект на Методиката за извършване на индивидуална оценка на потребностите от подкрепа за хората с увреждания, която е качена за обществено обсъждане.
Сега 739 219 души имат ТЕЛК за над 50% увреждане, като от тях 27 хил. са деца.
За да имат личен асистент, инвалидите трябва да получат най-малко от 11 до 49 точки. Тогава те ще могат да го ползват до 15 ч на месец, за да им помага вкъщи или да ги води на лекар. Тези с между 50 и 100 точки ще имат право на 42 часа, а с от 101 до 186 - до 84 ч. Максималният брой часове - 168, ще е за хората с оценка между 187 и 204 точки.
За да получат личен асистент, обаче освен точки трябва да имат и ТЕЛК решение с определена 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност. Право на личен асистент имат и децата с над 50% увреждания и право на помощ. В групата влизат и тези от децата без право на чужда помощ, чието увреждане е над 90%.
Индивидуалните оценки ще се правят от служители на Агенцията за социално подпомагане, пише пък в правилника за прилагане на Закона за хората с увреждания. Те ще посещават по домовете инвалидите, приковани на легло.
Работодателите няма да назначават хора с увреждания на работа, ако производствата им не позволяват назначаването на инвалиди и това е опасно за здравето на хората. Освен това те ще бъдат освободени от глоба, ако до 3 месеца бюрата по труда не им осигурят човек с увреждане. Дава се и още една възможност - да купуват стоки, произведени от хора с увреждания. Има поставена цел тези стоки да са в размер поне на минималната работна заплата от 560 лв. за всяко непопълнено място от квотата за инвалиди. Шефовете ще могат да сключват договори с други предприятия, които да им поемат квотите.
Според Закона за хората с увреждания фирмите с над 50 работници са длъжни да назначат поне един човек с увреждане. Ако компаниите са със 100 и над 100 заети лица - 2% от средносписъчния състав. Предвидена е и глоба - 30% от минималната работна заплата за всеки неназначен инвалид. Работодателите обаче ще могат да кандидатстват за оборудване на работните места за хора с увреждания, както и за еврофинансиране.
23.02.2019, 13:13 часа
1444 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha