Скривалище на Апостола изскочи от реставрирания дом на Христо Иванов-Големия

Скривалище на Апостола изскочи от реставрирания дом на Христо Иванов-Големия Четирима приятели юристи и техните половинки възстановиха къщата на Христо Иванов-Големия и отвориха за любопитни забравено скривалище, в което се е крил Васил Левски.
Идеята за експонирането на тайната стая с подземен тунел за бягство към река Янтра възникнала спонтанно във връзка с годишнината от обесването на Апостола на свободата. Интересът от страна на търновци и туристи обаче бързо превърна къщата им за гости в нова туристическа атракция.
“В къщата е живял Христо Иванов-Големия, наричан още Войводата или Книговезеца. Той е една от ярките фигури в българската революционна дейност и най-довереният съратник на Левски. От с. Къкрина е, но Дякона го е изпратил в Търново, да организира революционни комитети. Залюбил се с дъщерята на
собственика на този дом, явно заможен търновец, и се оженил за нея. Историци от Великотърновския университет ни разказаха, че тук са се съвещавали освен Левски и Матей Преображенски, Димитър Общи, Ангел Кънчев. Стоим под автентичните греди, където са се събирали тези хора”, разказва адвокат Дончо Бораджиев, един от собствениците на имота.
Допълва, че Христо Иванов-Големия е началник на тайната полиция на Левски и народен представител в VI обикновено народно събрание (1890-1893). Гробът му е в парк “Дружба”, където са били старите гробища на Търново, а близо до къщата през 1984 г. в негова чест е издигнат бронзов паметник в цял ръст.
Стамен, Жоро, Елена и Дончо - всички състуденти от Юридическия факултет на Великотърновския университет, купили къщата на живописната улица “Гурко” от потомък на Христо Иванов. Но жилището е претърпяло не една и две метаморфози. До 1984 г. тя е била къща музей на революционера, реституирана и дори обект на имотни измами впоследствие. В определен период там са давани стаи под наем на студенти, а едно от помещенията е било известно като Хола, тъй като там са гуляли хора от артистичната бохема.
“Когато я отворихме за безплатни посещения на 18 февруари, дойде двойка с малко дете от Варна. Жената е била на квартира тук като студентка. Искаха да покажат на детето къде е пламнала любовта им. Но това е от романтичния период на града”, усмихва се Бораджиев.
Съдружниците му, които са от различни краища на България, но вече живеят и правят кариера в София, никога не са искали да късат връзката си с Търново. Това било първото им общо бизнес начинание.
“Ние тръгнахме да правим къща за гости на топлокация във Велико Търново, но като разбрахме с кого си имаме работа и прочетохме повече за този човек, бяхме недвусмислено убедени, че това нещо не може да бъде скрито просто зад гипсокартон.
Твърдо се заехме, което може би ни струваше двойно повече средства, да възстановим къщата в автентичния ѝ вид. Решихме, че като сме собственици на такава къща, трябва да си понесем отговорността. Запазихме максимално стила, всичко, което може да се види, включително и това скривалище”, казва Бораджиев.
Подредили композиция от 17 исторически табла, които разказват със снимки за личностите от времето на освободителното движение, свързани с къщата. “При отбелязването на смъртта и раждането на Христо Иванов-Големия искаме да направим посещенията още по-масови, за него да се говори повече - приемаме го като кауза . Защото, като говорим за революционери, излизат имената на Левски, Ботев, Раковски, а накрая се оказва, че Христо Иванов е работил с тях. Той е бил буквално дясната ръка на Левски в тайната завера.Тайната поща, мрежата от тайни квартири, залавянето на турски шпиони - това всичко е било дейност, организирана от него. Накрая този човек умира с неизваден куршум в крака и в беднотия. Жена му е писала писма за поборническа пенсия, но той си отива в забвение”, разказва адвокатът.
Най-голям интерес за посетителите буди старата дървена капандура, под която има тайна, иззидана от камък, стая с размери 2 на 3 метра. От нея е тръгвал тунел, но предишните собственици са го бетонирали. Скривалището пък било пълно с празни бутилки и боклуци, но е непокътнато.
Намеренията са занапред реставрацията на тайното убежище, където се е крил Левски, да продължи. “Ще може да се слиза в него. Подът ще бъде покрит със слама и ще експонираме трикрако столче, масичка. Скулптор прояви интерес да направи фигури на революционери”, разказа Бораджиев.
Признава, че около къщата все още има много неизчистени исторически факти, защото Христо Иванов е имал и друг дом до Първа гимназия под Царевец. “Безспорна е връзката с Васил Левски и че му е бил особено близък, но се оказа, че такива тайни квартири в Търново са много”, обяснява собственикът.
Затова се е заел да проучи цялата история на къщата, годината на построяването ѝ, която отвежда някъде в средата на XIX в. Събира и информация за майстора на красивия резбован таван в една от седемте стаи, отнасян към Тревненската школа.
Преживяването туристи да отседнат в къщата на революционера струва между 40 и 60 лв. на нощ. Занапред в нея търновски ученици ще могат да провеждат открити уроци по история.
“Не трябва информацията за Христо Иванов-Големия и възможността да се докоснат до него да остава скрита за гостите на хотел, само срещу заплащане. Разбрал съм се в училищата всички учители и ученици да идват безплатно след предварителна уговорка”, допълва Бораджиев.
23.02.2019, 14:33 часа
964 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha