Евростат: България е в челната десятка на ЕС по използване на зелена енергия в транспорта

Евростат: България е в челната десятка на ЕС по използване на зелена енергия в транспорта България е в челната десятка в ЕС по дял на енергия от възобновяеми източници, използвана за транспорт в страните на ЕС-28, показват данни от анализ на Евростат за опазването на околната среда от транспортния сектор. Делът на енергията за транспорт, използвана от възобновяеми източници, у нас е около 6 на сто при среден показател за ЕС от 7,6 на сто. Страната ни изпреварва по показателя "зелена енергия" в транспорта страни като Германия, Дания и Белгия.
Основен дял в тази позитивна класация има Столичната община, която за последните няколко години направи големи инвестиции при покупката на нови екологични транспортни средства, но безспорен лидер в екотранспорта на столицата е метрото.
Столичният метрополитен за последните 10 години е изградил нови 30 км линии на метрото, като се очаква до края на т.г. да бъдат пуснати в експлоатация нови 12 км по Третата линия - от бул. "Владимир Вазов" до "Красно село". През първата половина на 2020 г. предстои да бъде пуснато и движението между "Красно село" и "Околовръстен път" при кв. "Горна баня".
С изграждането на Третия лъч се очаква да бъдат спестени около 90 хиляди тона вредни емисии във въздуха за година. Неслучайно столичният метрополитен получи през м.г. отличие за най-добро обслужване на гражданите, като сертификатът бе присъден от Европейските бизнес награди.
От началото на годината бяха пуснати също нови 30 автобуса за градския транспорт на природен газ, като до края на 2019 г. предстои да бъдат пуснати още 82 нови автобуса, които ще подпомогнат изпълнението на визията за развитие на София като зелен град.
Безспорен лидер при използването на зелена енергия в транспорта си остава Швеция с показател от близо 40 процента енергия от възобновяеми източници в транспортния сектор.
На втора позиция е Финландия с дял от 20 процента възобновяема енергия в транспорта.
Следват Австрия и Франция с по 9 процента дял зелена енергия в транспорта. На пета позиция е Португалия с дял от 7 процента. На шеста и седма са Ирландия и България с по около 6 процента дял при използването на енергия в транспорта от възобновяеми източници.
На другия полюс са три държави, в които има регистриран най-нисък дял на енергия от възобновяеми източници в транспорта: Естония - 0,4 на сто, Хърватия - 1,2 на сто и Гърция - 1,8 на сто.
Други страни с нисък дял на зелена енергия в транспорта са още трите балтийски републики Литва, Латвия и Естония с дял от около 2,5 на сто и Кипър - с дял от 2 на сто зелена енергия в транспорта.
Делът на енергията от възобновяеми източници се изчислява по хармонизиран начин в държавите-членки на ЕС, като се използва инструментът SHARES. В транспортния сектор възобновяемите енергийни източници обикновено включват течни биогорива, водород и биометан.
Целта е през 2020 г. средният показател за използване на енергия в транспорта от възобновяеми източници в ЕС да достигне 10 на сто, показват данните на Евростат.
23.02.2019, 15:30 часа
554 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha