Искат Агенцията по заетостта да проверява квотите за хора с увреждания

Искат Агенцията по заетостта да проверява квотите за хора с увреждания Всяка година в срок до 31 март работодателите трябва да уведомяват Агенцията по заетостта как изпълняват задължителните квоти за наемане на хора с увреждания. Това предвижда проектът на Правилник за прилагане на новия Закон за хората с увреждания. Проектът е качен за обществено обсъждане заедно с проект на методика за извършване на индивидуална оценка на потребностите на хората с увреждания. 
Предприятията с 50 до 99 души трябва да назначат един човек с увреждане. За по-големите изискването е наетите хора с увреждания да са два процента от средносписъчния състав. В правилника се регламентира и плащането от работодателите на ежемесечни компенсационни вноски при неправомерно неизпълнение на квотата в размер на 30 на сто от минималната заплата за страната за всяко незаето работно място за човек с трайно увреждане. 
Предвижда се след изготвянето на индивидуалната оценка директорът на дирекция "Социално подпомагане" да издава в срок от седем дни заповед за отпускането на финансовата подкрепа за хората с увреждания. Тя ще се дава от първо число на месеца, в който е изготвена оценката и ще се плаща най късно до края на месеца следващ този, за който се полага. Проектът на методиката за извършване на индивидуалната оценка на потребностите от подкрепа  за хора с увреждания пък регламентира различни компоненти на оценката, те са общо три. Първият е информация за човека с увреждане във връзка с обстоятелство - социален, семеен, битов,  здравен характер и други, свързани с негови затруднения и възможността за неговото социално приобщаване. В проекта на методика е регламентирано и как ще се изчислява броят на часовете за предоставяне на механизма в лична помощ. Срокът за общественото обсъждане на двата проекта е 23 март.
25.02.2019, 14:31 часа
642 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha