Връщат някогашния блясък на синагогата във Видин

Връщат някогашния блясък на синагогата във Видин Една от най-големите синагоги в Европа се намира във Видин и вече десетилетия се руши. Сградата е културна ценност, национален паметник на културата и притегателно място за туристите. Скоро в нея трябва да започне ремонт и да бъде възстановена във вида, в който е била.
Призрачната сграда на видинската синагогата е на 125 години, но вече 70 години не се използва за молитви. През годините дори била склад за дюшеци.
Роза и Стрея са едни от малкото евреи във Видин, но в началото на миналия век еврейската общност в града била голяма. Сред тях били и техните родители.
„Майка и татко са идвали тук като гости на сватба. Те са влизали вътре, майка е била шаферка”, разказва Стрея Пунчева.
„Това е свързано с нашата история и с нашата душа...”, допълва Роза Маринова.
След дълги години борба от тяхна страна, даряват сградата на община Видин, която печели проект за нейното възстановяване.
„В този проект ние включваме и желанието на регионалната организация на евреите във Видин да се превърне в културен център и носещ името на нашия съгражданин Жул Паскин, да има обособена част от около 50 кв./м за различни културни традиции, дейности и ритуали на еврейската общност”, обясни Огнян Ценков, кмет на Видин.
В синагогата ще могат да се организират и различни културни мероприятия като концерти и изложби.
„Защото сградата ще има много добра акустика, покривът ще бъде изграден по съвременни технологии и със съвременни материали. Ще бъде куполен и сградата ще бъде възстановена в първоначалния си вид”, обясни още кметът Огнян Ценков.
Проектът има за цел да реставрира сградата и да я превърне в туристическа атракция.
Отвън сградата ще бъде възстановена с всички елементи и цветове възможно най- близки до оригиналния им вид.
Възстановяването на синагогата се очаква да започне в края на лятото и да продължи две години.
02.03.2019, 09:32 часа
1496 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha