„Маркет линкс”: Най-ниско доверие има парламента

„Маркет линкс”: Най-ниско доверие има парламента Политическото пространство е наситено със скандали, така че към момента по една или друга причина евроизборите стоят отдалечени европейските избори, защото има неща и събития, които привличат вниманието към момента. Голямото противопоставяне на политическата сцена между двете големи партии ГЕРБ и БСП, води до мобилизация и при двете политически сили, съобщи Добромир Живков от „Маркет линкс". Може да се каже, че според последното изследване гражданите не са особено удоволетворени относно развитието на страната, добави той.
По отношение на доверието към институциите и на първо място ниското доверие към Народното събрание, Добромир Живков коментира, че това не е изненадващо, тъй като може да се каже, че парламентът е загубил истинската си роля на самостойна институция, в която се определят и взимат решения в законодателството и редица решени, свързани с управлението на страната. За съжаление виждаме, че НС се превръща просто в един инструмент на изпълнителната власт в голяма степен, добави той - каквото се реши в изпълнителната власт и в коалицията, то това бива веднага ретранслирано от момента и това усещане за загуба на самостойност няма как да не повлияе върху нагласите и оценката за работата на парламента от страна на българите, добави той.
По отношение на доверието към правителството и нивото на доверие от 27 процента, може да се каже, че то възстановява малко позициите си от 22-23-те процента през ноември, коментира Живков.
Спадът на доверие от началото на годината към президентската институция - от около 60 процента до към 51 процента, се дължат на няколко неща. На първо място това се дължи малко или много на това, че президентът започва да звучи по много подобен начин във всяко свое публично изявление, тоест аргументите, които той излага, те започват малко или много да изчерпват силата си да въздействат, защото ние ги слушаме вече около година. Добромир Живков уточни, че говоренето от президентската институция и налаганите вета на различни законопроекти продължават да работят и да поддържат високия рейтинг на президента, но все пак тези действия започват да изчерпват ресурса си да мобилизират и да въздействат.
По отношение на нагласите за евроизборите, данните от изследването на „Маркет линкс" показват, че и двете водещи партии ГЕРБ и БСП успяват по сходен начин да мобилизират своите избиратели, които заявяват, че ще гласуват, тоест и двете партии са в относително добра форма. Друга от партиите, която със сигурност ще вкара евродепутат е ДПС, добави Добромир Живков. При Обединените патриоти предстои и тяхното най-вероятно отделно явяване на евроизборите, тепърва предстои да изчислим следващия месец какви ще са нагласите и шансовете на партиите там поотделно, каза той.
05.03.2019, 08:13 часа
659 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha