Вигенин призовава Бойко Борисов: Направете явно споразумение с ДПС - да се знае с кого управлявате

Вигенин призовава Бойко Борисов: Направете явно споразумение с ДПС - да се знае с кого управлявате "Официално коалиция между ГЕРБ и ДПС не е имало. Но неофициално тази коалиция винаги е съществувала, не само в този парламент, но сега е особено видима. Възможностите на управляващите от ГЕРБ да си осигуряват кворум и мнозинство зависят от ДПС", заяви народният представител и секретар на ПГ на "БСП за България" Кристиан Вигенин по БСТВ.
По думите му излизането на левите депутати от Народното събрание е показало по-явно тази зависимост и задкулисни взаимодействия. Той припомни, че в годините социалистите са управлявали с ДПС, но на базата на коалиционно споразумение.
"От мое име си позволявам да призова лидера на ГЕРБ да направят едно явно споразумение с ДПС, за да се знае- с кого управлява държавата, защото това не са патриотите", заяви Вигенин. Според него в ГЕРБ има изразена тревожност и тя не е от сега.
"Когато една партия управлява дълго, започва да губи представа за реалностите и предприема действия на принципа проба-грешка, едно затъване в блатото. Това стана видимо с промените в Изборния кодекс", каза секретарят на ПГ на "БСП за България".
Той припомни, че левицата се е борила срещу ГЕРБ в Народното събрание, но накрая в новините на телевизиите не се казва, че взетите решения са от управляващите, а се казва, че всички народни представители са ги решили. "Така ние попадаме под ненавистта на хората към депутатите от управляващото мнозинство. Искахме да се разграничим", добави Вигенин.
Според него, ако БСП са били в Народното събрание при опрощаването на задълженията на мюфтийството, в новините на телевизиите са щели да посочат, че всички депутати са взели това решение. "Те вече не са обединени, а разединени патриоти", каза Вигенин. Според него има риск с опрощаването на задълженията на мюфтийството да се настроят хората към ръководството на мюсюлманското вероизповедание. "Това може да застраши религиозния мир, а не че има задължения, защото те можеха да се изплатят стъпка по стъпка - според закона", посочи Вигенин.
Той добави, че Обединените патриоти са в шизофреничната позиция да правят безкрайни компромиси, за да осребрят присъствието си във властта.
Кристиан Вигенин заяви, че е много важно в какви проекти се инвестират европейските средства и дали има добавена стойност от тях. "Във всяка община могат да се видят спортни съоръжения в населени места, в които няма млади хора. Европейските пари не са паднали от небето, а са платени от европейските данъкоплатци и трябва отговорно да се подхожда към тях", каза той, като припомни, че в проектите има и национално съфинансиране.
Според него в момента има силно разделение в обществото, в което 1% разполага с огромни финансови средства на фона на останалата повсеместна бедност. "Европейските пари, националният бюджет и политика трябва да са насочени към затварянето на тези различия. Това е и нашата политика. Тя присъства и във "Визия за България", каза Кристиан Вигенин.
По отношение на политиките, които предлага френският президент Макрон, Вигенин коментира, че в тях няма нужното визионерство. Той припомни, че подетата от медиите тема за минималната работна заплата за Европа на Макрон не е негова, а е на ПЕС и е предложена още на предните европейски избори.
11.03.2019, 14:40 часа
1025 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha