Забраниха пушенето на наргиле в заведения на закрито

Забраниха пушенето на наргиле в заведения на закрито Депутатите гласуваха на първо четене промените в Закона за здравето, с които се забранява пушенето на наргиле на закрити обществени места, предаде БГНЕС. Вносители на законопроекта са народни представители от „Обединени патриоти“, а новите текстове имат за цел опазване на здравето на хората и в частност това на децата и подрастващите. Редом с цигарите и алкохола, промените налагат забрана и за продажбата на деца на изделия за водна лула, несъдържащи тютюн.
Мотивите на вносителите представи депутатът Борис Ячев от ОП. В тях се посочва, че пушещите наргиле вдишват същите токсични вещества, които се срещат и в стандартните цигари. Въглените, с които то се разпалва обаче, са много по-вредни за здравето. Допълнителен фактор за увеличението на риска при пушене на наргиле се оказва времетраенето – при него то е средно около 40-45 минути, докато при обикновените цигари е около 5 минути.
По данни на международно изследване на Световната здравна организация, проведено в периода 2013-2014 г., страната ни се нарежда на пето място сред 42 страни по пушене на наргиле сред 11-13-годишни ученици и на второ място сред 15-годишните. Заради ниската здравна култура много хора считат наргилето с нетютюневи смеси за безвредно, а модната тенденция сред младите в европейски и световен мащаб за групово пушене води до вреди и за пасивните пушачи.
13.03.2019, 13:43 часа
687 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha