Унгарският посланик посети Чипровци, за да се преклони пред герой на три държави

Унгарският посланик посети Чипровци, за да се преклони пред герой на три държави На 15 март, датата на началото на Унгарската революция от 1848 – 1849 г., е национален празник на Унгария. Това бе поводът посланикът на страната у нас Текла Харангозо да се поклони пред паметника на Стефан Дуньов в Чипровци. Герой  на унгарската революция, съратник на Лайош Кошут, награждаван от Джузепе Гарибалди, Стефан Дуньов е обявен за национален герой на Унгария, Италия и България. На площада, който носи неговото име в балканското градче, тази сутрин се развяха националните флагове на трите държави, прозвучаха унгарски и български ритми.
„В Чипровци не живеят унгарци, но всяка година посещаваме този прекрасен край, за да се поклоним пред един от героите на унгарските освободителни борби Стефан Дуньов, чието семейство е от този град. Благодарни сме на ръководството на Чипровци, че полага усилия за запазване жив спомена за унгарската революция. Това укрепва дружбата между нашите два народа”, каза пред събралите се посланикът.
„Горди сме, че един град в Южна Унгария – Винга, в който са се заселили чипровчани, прокудени от родината след голямото въстание срещу турците, се е превърнал в значим културен център, който пази българските традиции”, каза в словото си кметът на Чипровци Пламен Петков. 
Улици в унгарската столица Будапеща, в родния му град Винга, както и в София днес носят името на Стефан Дуньов. В старопрестолно Търново е открита паметна плоча на видния банатски българин. На нея е изписано на български, унгарски и италиански език: „Стефан Дуньов – достоен син на българския и унгарския народ, офицер и герой от освободителните борби на Кошут и Гарибалди. Паметник на Стефан Дуньов има и на Хълма на гарибалдийците в Рим.
14.03.2019, 15:06 часа
732 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha