10 семейства от Бургас получиха сметка за вода от 100 000 лева

10 семейства от Бургас получиха сметка за вода от 100 000 лева

100 000 лева сметка за вода. Семейства от бургаския квартал "Победа" са вече 20 дни без вода заради натрупани огромни задължения към местното ВиК дружество. Към 10-те редовни абонати на улица "Тамара" се закачили още десетки нелегални водопроводи и така сметката нараснала драстично. Кметът на Бургас Димитър Николов получи писмо от Брюксел с искане на обяснение, защо водата на нередовните платци е спряна, съобщава Нова телевизия.
Улица "Тамара" е най-известната в бургаският квартал "Победа". От около 20 дни живеещите на тази улица нямат вода. От ВиК дружеството в Бургас са категорични, че до крайната мярка се е стигнало след дълги разговори с неформалните лидери на ромската общност, с които опитали да намерят решение за дълга.
Задълженията на тези наши абонати от квартал "Победа" са близо 100 000 лв. Спрели сме им водоснабдяването, защото не може да ползваш вода и да не си я плащаш. Най-големият парадокс е, че ние официално сме спрели на 10 абоната. Официално, защото на толкова къщи има абонатен номер и съответно разкрита партида. Само че другият парадокс, за който говорим, е, че тези 10 абонати започват да преразпределят водопроводни инсталации. Като средно всеки един от тях е дал на още 10-12 семейства вода, заяви представителят на ВиК-Бургас Димитър Гюров.
Живеещите в квартала не са съгласни с позицията на водоснабдителното дружество и са убедени, че те са основния виновник за това да нямат вода. В същото време в защита на ромите са обяви германският евродепутат от зелените Ромео Франц, който изпратил писмо до кмета на Бургас и до омбудсмана Мая Манолова с искане на обяснение.
Ще отговорим на евродепутата, на всички евродепутати. Даже призовавам и българските евродепутати да обяснят, че България е част от ЕС и законите както в Европа, така и в България, трябва да се спазват. Не знам да има европейска страна,където водата да е безплатна. В България се плаща и е невъзможно ние да пуснем водата, ако тя не бъде заплатена, заяви кметът на община Бургас Димитър Николов.

15.03.2019, 09:30 часа
490 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha