Около 12 хиляди птици са били умъртвени в Ловешко заради птичи грип

Около 12 хиляди птици са били умъртвени в Ловешко заради птичи грип

Около 12 хиляди птици са били умъртвени по хуманен начин в животновъден обект в ловешкото село Лисец заради птичи грип, заяви директорът на Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ в Ловеч д-р Росен Федерчев.
Както БТА съобщи, проби от националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт са потвърдили на 13 март наличие на заболяването "инфлуенца по птиците (H5)" във фермата.
По думите на Федерчев, предприети са всички предписани мерки от БАБХ. Незабавно е свикана областната епизоотична комисия, на която са присъствали всички институции, имащи отношение по предпазването от разпространение на заболяването.
"Унищожени са абсолютно всички птици във фермата", каза Федерчев и добави, че до момента няма данни за други огнища в областта. Той посочи, че има съдействие от всички институции, както и от собственика на фермата с регистрираното заболяване. Птиците са били отглеждани за производство на патешки черен дроб в месопреработвателни предприятия, основно за износ. Според директора на ОДБХ няма опасност заразена продукция да е стигнала до потребителите.
Зам. областният управител Илиян Тодоров заяви, че се извършва почистване и дезинфекция на обекта. Всички птици са умъртвени, съхраняват се в помещения и поетапно се изгарят, като процесът се очаква да приключи до ден-два.
Населението е предупредено за мерките, които се предприемат, посочи кметът на Лисец Пламен Върбановски. Той добави, че в селото около 100 души отглеждат птици. Уведомени са да гледат животните си в закрити помещения, да не ги изнасят извън населеното място и да не продават от тях по пазарите. 

18.03.2019, 14:45 часа
512 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha