КАТ ще се сдобие с високотехнологични дрегери за 1,6 милиона лева

КАТ ще се сдобие с високотехнологични дрегери за 1,6 милиона лева

Нови супердрегери ще засичат колко пияни са шофьорите, които не искат да дадат кръв заради страх от игли. Това става ясно от публикувана на сайта на Министерството на вътрешните работи обществена поръчка за закупуване на 100 от т.нар. "доказателствени анализатори".
В момента у нас има 130 такива машини, като се очаква новозакупените да са по-модерни.
По закон употребата на алкохол се доказва с кръвно изследване, след като дрегер за алкохол или тестът за дрога е дал положителен резултат. Шофьорите обаче имат право да откажат да дадат кръв, например ако ги е страх от игли. За тези шофьори от септември 2017 г. съществува възможността да се изследват в районно управление с доказателствен анализатор. Изследването се провежда от полицай, преминал обучение. Правят се две проби, а крайният резултат се добива средноаритметично. По същия начин ще се процедира и с новите по-модерни анализатори, които от МВР се канят да купят.
Те ще могат да разпознават остатъчен алкохол в устната кухина и горните дихателни пътища, което е невъзможно за дрегерите, с които катаджиите работят на пътя.
,,По този начин няма как шофьор, ползвал вода за уста например, да излезе пиян на пътя'', увериха от Пътна полиция, цитирани от "Телеграф".
Всеки от стоте апарата ще може да засича наличие на алкохол в кръвта от 0 до 6 промила. От МВР ще имат задача да съхраняват анализаторите при температура от 20 до 40 градуса по Целзий, но в същото време машините ще могат да функционират правилно при температура от 0 до 40 градуса по Целзий.
Обществената поръчка за закупуване на модерни дрегери е била открита в края на февруари и до 6 месеца се очаква уредите да бъдат закупени и да започнат да функционират. Прогнозно те ще струват 1 666 666 лева

18.03.2019, 15:27 часа
669 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha