Доживотен затвор за бивши полицаи, разследвали скандал за корупция в Турция

Доживотен затвор за бивши полицаи, разследвали скандал за корупция в Турция

Турски съд осъди днес на доживотен затвор бивши полицаи, които бяха в основата на голям скандал за корупция от 2013 г., засегнал приближени на сегашния президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде АФП, като се позовава на Анадолската агенция.
Общо 15 души, от които най-малко четирима бивши полицейски началници, бяха осъдени на доживотен затвор, след като се признаха за виновни в "опит за сваляне на правителството", посочва БТА.
Някои от обвиняемите бяха признати за виновни за "членство във въоръжена терористична организация". В процеса бяха съдени близо 70 души заради предполагаемите им връзки с този корупционен скандал, избухнал през декември 2013 г.
Разследването, което разклати властта на Ердоган, който тогава бе премиер, бе насочено срещу няколко министри и приближени на турския лидер, обвинени във взимане на подкупи или злоупотреби. Няколко министри, близки до Ердоган, подадоха тогава оставки.
Но скандалът бе бързо потушен и стотици полицаи и магистрати, свързани с разследването, бяха арестувани или преместени.
Ердоган, който отхвърли обвиненията, представи случая като "заговор" на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен - негов бивш съюзник, превърнал се в най-големия му враг.
Гюлен, който от около двайсет години живее в САЩ, е обвиняван също от Анкара за организирането на опита за преврат от юли 2016 г.. Той отхвърля обвиненията.
Турските власти и медиите, контролирани от управляващите, описват днес корупционния скандал от 2013 г. като "опит за съдебен преврат", предшестващ опита за преврат от 2016 г.
Анкара обвинява привържениците на Гюлен, че са се внедрили в турските институции, включително правосъдието, полицията и образованието, за да създадат "паралелна държава".
След опита за преврат от 2016 г. турските власти предприеха мащабни чистки срещу предполагаеми привърженици на Гюлен, но и срещу кюрдски опозиционери и журналисти, като арестуваха десетки хиляди хора.

18.03.2019, 15:54 часа
865 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha