Смъртността от ракови заболявания в ЕС намалява

Смъртността от ракови заболявания в ЕС намалява Смъртта от ракови заболявания намалява за пета година в Европейския съюз, предава АФП. Шансът за фатален изход в резултат от раково заболяване е намалял с около 6 процента при мъжете тази година - от 139 смъртни случая на 100 000 души население на 131. При жените също се отбелязва подобряване на показателите от 86 смъртни случая на 100 000 души миналата година до 83 тази, или с 3.6 процента по-малко. 
Въпреки това, общият брой на починалите от рак ще е по-висок от миналогодишния, защото е нараснал броят на населението.
При жените за пръв път ракът на гърдата не е най-смъртоносната разновидност на опасната болест. Повече жени са починали от рак на белите дробове, отколкото от рак на гърдата. Това е в резултат на все по-ефективното лечение на рака на гърдата, като във Великобритания отбелязват най-големия спад на фатални случаи - 13 процента, следвани от Франция с 10 процента.
В Полша обаче се отбелязва 2 процента повишение на смъртните случаи от рак на гърдата, сочи изследването на учени от университетите в Милано и Лозана. 
"Очевидно е, че въпреки добрата новина за процентния спад на смъртта от ракови заболявания, увеличаването на средната възраст на населението ще доведе до по-голям общ брой починали от тази болест", казва Густав Руси, редактор на списанието Годишник на онкологията, което публикува данните от изследването.
19.03.2019, 10:26 часа
751 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha